13.05.2024 | 11:21
Скандално: Жени, момичета и деца стават “материал” в порно чатове на Телеграм
Те са обявени като леки и телефонните им номера са разпространени сред десетки хиляди души

Хиляди жени попадат без да искат и дори да подозират в чат канали – с качена тяхна профилна снимка и телефонен номер. Това се случва в България през платформата Telegram. В скрити чатове като по каталог се разпространяват снимки и телефонни номера, придружени с послания тип “тази е лесна, пишете ѝ”. Ежедневно и денонощно бомбардиране с неприлични съобщения и обаждания – това търпят жените, жертви на такъв тормоз. Те са обявени като леки и телефонните им номера са разпространени сред десетки хиляди души.

Всекидневно стотици хиляди момчета и мъже публикуват интимни снимки и видеа – понякога за лично удоволствие, друг път, за да унижат, подложат на сексуален тормоз или отмъстят на някоя жена, разказва  Нова тв.

Има както по-големи групи с близо 100 000 участници, така и по-малки с по няколко хиляди членове. По-многобройните чатове обхващат “материал” – както обичат да наричат съдържанието членовете им – от цялата страна, а по-малките имат регионален характер. В някои от тях дневно се разменят между 700 и 1 000 съобщения.

Някои от потребителите качват само снимки. Други и телефони. Трети стигат по-далеч – обясняват къде работи жената и къде може да бъде намерена. Стига се до качване и на лични карти. И на видеа с непълнолетни. Както и на обяви за продажба на наркотици. А институциите обикновено казват, че в Telegram комуникацията е криптирана и не могат да направят нищо.

Най-общо казано, за разпространение на порнографско съдържание с момичета, жени и деца, за публичното им унижение и безгранично отправяне на обиди. Това се случва по следните начини:

  • Споделяне на авторско порно съдържание. Домашни аматьорски порнографски снимки и видеа се разпространяват със или най-често без знанието на жената – участник. Понякога авторите просто искат да се похвалят със своите “завоевания”, в други случаи да отмъстят на бивша партньорка като я злепоставят публично, а в трети – изпращат „материала“ в отговор на най-често задавания въпрос в групите: „Нещо на тая?“. Интимните снимки и видеа на момичета и жени, които те са споделили с някой свой бивш партньор или ухажор, щедро се споделят с общността.
  • В чатовете намират място и телефонните номера на жени, които са определяни като „лесни“. В някои случаи номерата са на професионални компаньонки, предлагащи сексуални услуги срещу заплащане, но често се разпространяват и телефоните на нищо неподозиращи жени и момичета. Целта – унижение и тормоз.
  • Често в групите попадат и снимки от Instagram и Facebook профилите на жени. В някои от тях няма нищо скандално, в други – дамите позират в своите бански костюми на плажа. Те биват наричани с обидни думи и порицавани публично.
  • Час по час се появяват линкове за присъединяване към други групи с подобно съдържание.
  • Участниците в чатовете си говорят за лична размяна на видеа, включително на такива с деца. Порнографските материали на непълнолетни и малолетни се разглеждат като „специално съдържание“, което не е и не може да бъде достъпно за всички членове на групата. Не се разпространява щедро. То е „разменна стока“. В общия чат виждаме само писмени договорки за обмена им в рамките на лична кореспонденция и молби за предоставяне на достъп до други чатове, където се разпространява детско порно. Такива има, но се пазят в по-голяма конфиденциалност – линк за вход да бъде получен само на лично съобщение при добра воля на някой от педофилите.
  • Съдържание от Onlyfans профили (Onlyfans е платформа, която позволява на потребителите да споделят свои еротични видеа и кадри и да печелят от това. Достъпът до нечий профил се случва на принципа на платен абонамент, бел. ред). Това е ефектът „Робин Худ“, но за порно фенове. Подобно на героя от средновековната английска литература, който взема от богатите, за да даде на бедните, участниците в Телеграм чатовете, платили абонамент за даден Onlyfans акаунт, споделят в групите съдържанието, за да спестят пари на своите „другари“.

Причинителите на такъв тормоз са от всякакъв пол, възраст и с различни професии. И жени, и мъже превръщат хора в жертви на денонощни обаждания. В групите продължават да се пускат снимки и номера на вероятно нищо неподозир Стотици са сигналите за изнудване, отмъщение и злоупотреби, подавани ежегодно в ГДБОП и Центъра за безопасен интернет.

Входът към някои от групите е свободен. В други обаче за вход се изисква изпращането на собствено сексуално съдържание. Част от групите са профилирани за порнография с момичета под 18-годишна възраст.

Дамите, жертви на тормоза, призовават към контрол или може би действия на контролни органи. “Това може да е руски сървър, но аз съм сигурна, че има съдебни опции за това да бъдат неутрализирани. Аз имам блокирани сигурно 500 номера, които мога да предоставя веднага на властите и да бъдат проверени. И това са членове на тези групи. Ако имаше наблюдаващи в тези групи, вече щеше да е направено нещо по въпроса”, посочва една от тях.

Друга от жертвите е дори вече баба. “Занимавам се със собствен бизнес. За пръв път, когато получих съобщение, бях на вечеря със съпруга ми. Пишеше “Здравей” и реших, че е съвсем нормално, че е нещо с бизнеса ми. Обаче когато продължих да чета, се шокирах, разбрах, че става въпрос за размяна на номера и търсят леки жени в случая, а аз съм представена като такава. Все едно си на повикване някъде. Снимката ми беше от Viber, с номера отдолу. А той е най-вероятно от обява. Продавала съм бижута, дрехи ненужни, като всяка жена. В различни сайтове за продажби”, разкрива тя пред Нова.

Номерът ѝ е качен от потребител с името Мечо Кух. Криминален психолог разказва, че мотивацията на такива хора са няколко минути слава.

“Той е дълбоко комплексиран. Разпространява такива снимки, получава вниманието на такива като него. Това го валидизира и го кара да се чувства важен. А иначе казано – той не го получава отвън и това е най-бързия и ефективен начин за кратко време да се почувства значим и ефективен, и да получи нечие одобрение. Това е човек, който най-общо казано има проблем с това да общува. Обикновено даже ни е правило впечатление – те отбягват това да погледнат право в очите. Изпитват една базова неувереност. Ако не мога да отстоявам себе си по никакъв начин и нямам успехи сред жените – това е един добър начин да се валидизирам. Да пусна номер в приложение, да получа подкрепа от потребители в такава мрежа – още повече, че е анонимно. Това е още по-изкушаващо”, отбелязва Ивелина Иванова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране