20.12.2022 | 16:37
Слави вече си прибира цялата субсидия
Държавата е превела по 8 лева на глас на партията на Трифонов, а тя не е върнала сумата, както обикновено прави

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ е започнала да получава партийната субсидия в пълен размер след последните парламентарни избори през октомври. Държавата е превела на партията цялата дължима сума от 191 616 лева, която е за периода октомври – декември 2022 г., става ясно от документите, публикувани от сайта „Медиапул“.

Партийната субсидия по закон е 8 лева на получен глас на парламентарните избори. Цялата сума се превежда на четири равни вноски – по една за всяко тримесечие. До този момент „Има такъв народ“ е получавала по един лев на глас, което е видно от публично достъпната информация. От началото на годината до 1 октомври партията е получила общо 187 200 лева.

След последните избори сумата за ИТН рязко нарастват, въпреки че подкрепата за партията се срина и тя не успя да влезе в парламента.

Партията на Слави винаги е подавала предварително заявление, че желае да получи субсидия до размера на 1 лев за получен глас и толкова са били превеждани от държавата. След изборния провал такава декларация не е била подадена и държавата е превела цялата сума.

Досега позицията на ИТН за субсидията беше принципна заради организирания от „Шоуто на Слави“ референдум за намаляване на партийната субсидия до 1 лев за глас и промяна на избирателната система. Поради тази причина партията държеше да получава само по един лев на глас.

Казусът с ИТН показва още нещо важно – една партия може да се откаже от партийната субсидия, стига да иска, при това с елементарно заявление до Министерството на правосъдието. Нито една партия до този момент, освен ИТН, не го е правила.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране