22.05.2023 | 12:16
След думата „драги“ от устата на Доган съдбата на човек се променя
Когато се обърне към някого с „драги“, значи, че „драгият“ е пътник. Почетният председател търси дистанция от Делян Пеевски и Хамид Хамид

Сагата между главния прокурор и неговият заместник иззе ли практически първия мандат от ГЕРБ. След това БСП отказа категорично участие в или подкрепа за кабинет на Мария Габриел, дори и без вътрешнопартийно допитване. При това положение подобно правителство има само теоретични шансове да успее. Ще има ли кабинет? И още нещо много важно. Какво се случа, когато Доган се обърне с „драги“ към някого. Пред ФАКТИ говори политическият анализатор Осман Октай.

– Г-н Октай, какви процеси наблюдавате да се случват между партиите. И това, което наблюдавате, накъде води?
– След заявката на Слави Трифонов и „Има такъв народ“ първо за подкрепа за кабинет, видяхме как се отказа. Корнелия Нинова също каза, че няма да подкрепи кабинет, защото говорим за експертен такъв. ГЕРБ, ДПС и ИТН имаха 116 депутати. Не им достигаха 5 и трябваше да ги намерят от някъде. Това бе първата възможност. Това можеше да стане, ако поне 10 народни представители ги нямаше в залата, когато се гласува кабинетът. Депутатите да бъдат 230, така да падне кворумът и кабинетът да може да мине със 116 гласа, но няма да стане. Нали това бе темата, за която говори Бойко Борисов в момента, че видите ли той разговаря с всички, за да направи правителство. Опцията била само с първия мандат… Казах още след изборите, а сега ще повторя, че бе възможно да се направи правителство и с мандата на ГЕРБ, защото това е коалицията „Магнитски“. Очаквах, че Корнелия ще я подкрепи, но за мен ходът ѝ малко е странен.

– В същото време виждаме и чуваме от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, че са толкова уверени, че при получаване на втория мандат при тях е по-вероятно да се случи кабинет…
– Така се говори в политиката – с увереност. В политиката винаги се говори с надежда и увереност, за победа и т.н. Но това е говоренето, а от другата страна стои реалността. Аз съм човек, който анализира нещата отстрани през годините и се опитва да бъде винаги равно отдалечен от политическите емоции. И на тази база виждам и дано да бъда в полза на поколението, което се интересува от политиката, от развитието на страната. Но говоренето на ПП и ДБ не ме учудва. Така се прави.

– В същото време, когато се говори за кабинет, сме свидетели и на сагата около главния прокурор и неговия заместник. Битка на върха на прокуратурата. Защо се случи?
– Има наслагване на събития. Преди около година споменах, че има голяма възможност тези, които са издигнали Иван Гешев до тази длъжност на главен прокурор, да искат да го подменят с друг. Не казвам сменят, а подменят. Ако има рокада на поста, задкулисието, което направи Гешев главен прокурор, ще може да излъже Брюксел, че са направили някаква реформа в съдебната система. Нали Европа това иска от нас. Но сега виждаме дебатът какъв е, защото вече се говори от името на задкулисието. Различни политически, съдебни коментатори и прокурорски анализатори винаги говориха, заблуждавайки обществото, че видите ли, че тези, които искаха реформа в прокуратурата и съдебната системата, целта им е само да сменят главния прокурор. На принципа – стани да седна. Още тогава беше ясно, че задкулисието, когато види, че даден човек или хора, назначени от него, станат ненужни – ги подменя. Казвал съм, че Гешев може и ще бъде сменен с човек като него, като Сарафов, например, с друг удобен за тях. Сега в момента се случва подобна ситуация. Когато Гешев казва, че му се оказва огромен натиск от олигархичните кръгове, когато публично го виждаме да се оплаква, ясно е, че го натискат. Но той има тук полезен ход. Той притежава цялата власт да се изправи срещу организираните олигархични кръгове. Може с целия си ресурс на властта, която има, да започне да ги разследва. Прокуратурата има огромни разследващи функции, може да опита да ги неутрализира по закон. След като обаче той се оплака публично, а не предприе действия, за мен стана ясно, че той не иска тези, които са го овластили и са го сложили на това място, да върви срещу тях.

Смяната на Гешев е удобна за задкулисието, защото те ще имат повод да кажат на Брюксел – реформа има, пуснете парите.

Но нещата не се случват по сценария на задкулисието. Гешев просто е решил да им се противопостави и ето така станахме свидетели и се развиха тези събития. Типично по мутренски, взривове, заплахи за убийства. А това е вредно, защото се осветява пряката връзка на партиите и прокуратурата, в случая. Но не само там е така. Каквито и власти да разбутаме в държавата, в случая говорим само за прокуратурата, защото има повод и нещата стават публично достояние, ще видим подобни вмешателства в различни сектори. От дълго време говоря, че България е държава на мафията във всички сектори. Да не би МВР да не е същата работа, а енергийната мафия, а фармацевтичната мафия, а транспортната мафия и т.н. Абсолютно във всички сектори така са се преплели нещата, че положението е страшно. За да процъфтяват обаче различните мафии, им трябва подчинена прокурорска система, която да им осигурява чадър, когато бъдат осветени скандални механизми. Винаги в такива моменти трябва да може да се направи така, че делото „да се сложи на трупчета“. Нека да припомня разграбването на КТБ, в което Гешев участваше заедно с Пеевски в цялата тая процедура. Нещо да сме разбрали за хората, които се облагодетелстваха от разграбването на КТБ? Нещо да се случи… Трябва ни човек, който да е полезен и употребен.

– Искам да ви насоча и към още един интересен момент, защото вие знаете как функционира ДПС. Почетният председател Ахмед Доган отправи едно послание към Мустафа Карадайъ за рождения му ден, обръщайки се към него с „драги“. Какво означава това?
– От Доган в това обръщение получихме две послания. Когато Доган се обърне към някого с „драги“, значи, че „драгият“ е пътник. Аз познавам достатъчно добре мисълта в комуникация на Доган, когато той пуска нещо в публичното пространство, както и личната му комуникация. Така се сетих за времето на 36-о Народно събрание. Това е времето 1991-а, 1992 година. СДС и ДПС управляваха, аз тогава бях фактор и съм присъствал на много интересни разговори. Така през месец май 1992 година, когато започна да се усеща разрив между ДПС и СДС – по-скоро между Ахмед Доган и Филип Димитров, тогава Доган се обръщаше към Димитров през цялото време точно с тази дума – драги. „Драги, слез на земята“, „Драги, остави Господ на мира, защото така ще загубиш властта“, „Драги, помисли“… И все неща в този ред на мисли. Когато Доган започне да се обръща така… Знаете какво стана после.

Второто нещо, второто послание е, че така Доган търси дистанция. Той вече е напълно наясно, че някои хора ще платят висока цена. Говоря за хора от неговото обкръжение, но той започва да говори така, за да се дистанцира от тях.

При всички случаи Доган е предупреден, че предстои такъв скандал.

И евентуално има замесени хора от ДПС, такива хора, които пътуваха с Гешев до Америка като Хамид Хамид. Има хора, които разграбваха КТБ, но бяха прикривани – като Делян Пеевски. Доган вече знае, че те ще бъдат част от осветляването в този конфликт на прокуратурата, и използва това обръщение, за да каже – като подтекст, че не е знаел какво са правили зад гърба му. И ето видите ли сега, той се разграничава от тях. След думата „драги“ от устата на Ахмед Доган съдбата на човек се променя.

9 коментара

  1. Анонимен каза:

    Този още ли е жив

  2. Елена Алексиева каза:

    Не ви ли омръзна тая злоба и простотия не му давайте повече възможност на този аутсайдер да трови ежедневието на хората със своята жлъч какъв Гешев и какво КТБ къде е бил Гешев когато стана фалита на банката хайде стига с тези лъжи

  3. Nqkoi каза:

    Toz nqma li da vleze v zatvora ve4e

  4. Чакала2 каза:

    Години съм противник на Доган ,първи меродавен,лъжец и крадец.Няма сила даги свали и накаже тия крадци.

  5. ВАРНА каза:

    АХМЕД НЕ ПО РАЗЛИЧЕН ОТ ВСИЧКИ КОЙТО СА БИЛИ В УПРАВЛЕНИЕТО И ОТ ТЕЗИ КОЙТО ЩЕЯ ГРАБЯТ В БЪДЕЩЕ,НО В ЕДНО МОЖЕМ ДА БЪДЕМ БЛАГОДАРНИ ЗА МИРА НА БАЛКАНИТЕ(Б-Я) СЛЕД РАЗПАДАНЕТО НА КОМОНИЗМА,ТОВА МУЕ ПРИЗНАТО ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ БЕЗ БЪЛГАРИТЕ.

  6. Хан Драган каза:

    Аман, (добра турска) дума, от дребни крадци и боклуци. Тоя дребен мушморок като въшка лази по българската земя. Жалко за братята турци, дето му се връзват на ишеретите.

  7. Руский Иван каза:

    Всички за Доган са драги,но той за България е един нежелан цървули! Благодаря

  8. Танчето каза:

    Харесвам коментариите на Осман Пктай.

  9. Димчо каза:

    Този падишах кога ще го изритат от бърлогата в която е скрит и само прибира парсата от заграбените държавни имоти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране