29.11.2022 | 13:47
След загубата на Белгия от Мароко „чисти“ европейци отпразнуваха края на нашата цивилизация с погром в Брюксел
Тези "чисти" белгийци и "истински" европейци празнуваха победата на друга държава над Белгия

Мароко би Белгия на световното. В резултат на това хиляди „чисти“ белгийци започнаха да правят по улиците на Брюксел това, което виждате във видеото и в десетки други такива видеа по-долу. Почти всичките, забележете, млади, на иначе най-застаряващия на Земята континент.

Тези „чисти“ белгийци и „истински“ европейци празнуваха победата на друга държава над Белгия. И го правиха, упражнявайки триумфално насилие над собствения си град.

Защо? Защо им е на белгийците – някои от тях второ, трето, дори четвърто поколение в Белгия, да правят това? Защо се радват на чужда победа? Та нали са белгийци? Нали са европейци? На повечето от тях дори бабите и дядовците са от Брюксел. Нали трябваше да има „интеграция“ в „европейските ценности“ и неизбежното „претопяване на културите“, като в старите филми за Ню Йорк през 1920-те, Елис Айлънд и „американската мечта“? Нали и тук трябваше да се случи същото? Защо, тогава, тези млади европейци горят Брюксел?

Нямам отговор на този въпрос, който да мога да напиша във Фейсбук или да изкажа публично и после да се надявам на кариера в Европейските Институции или във все по-демократична, европейска, реформирана България, в която правилните медии ще бъдат Капитал и Свободна Европа, а правилните политици – тези в ПП и ДБ. В тази среда на демократични, градски, напредничави млади хора – същата, като средата в Европа, не мога да кажа в прав текст защо тези хора, тези белгийци и стопроцентови европейци празнуват победата на Мароко над собствената им страна, подпалвайки половината си роден град. В една демократична, европейска, реформирана България за това ще нося последствия.

Но някой друг може да го каже и вече го направи – Кирил Петков.

Помните ли една от крилатите фрази на този интелектуален титан в историята на българските премиери? „Петата колония“ Нея мога да използвам, без да ме накаже Фейсбук.

Та, тези хора са това. Те са…ъм…“Пета колония“. Такава „колония“ вече има в Белгия, има в Холандия, във Франция, в Германия, има в цяла Европа. Навсякъде, където светлината на прогресивните, градски, образовани млади хора от Бизнес Парковете и IT-сферата е дошла и прогонила деспотизма на местните мутри, пардон, феодали. Там, в прогресивна, демократична Европа, вече всяка държава има по една такава „пета колония“ от няколко милиона души. Във Франция са над 7 милиона, впрочем, и решиха последните президентски избори. А когато си поиска „Петата колония“ подпалва градовете, случайно някой да не забрави точно къде лежи лоялността им. Подсказка: не е в Европа.

Ако някой някога се чуди „На тоя Шкварек какъв му е проблема с демократичната общност, със средната градска класа, с образованите и с отворените към модернизация хора? Закво е толкова обсебен от ДБ, ПП и всичко, което наподобява тях?“, отговорът е във видеото по-долу. Аз съм убеден, до дъното на костите си, като историк и като човек, живял и следвал години наред в Западна Европа, че до това си състояние тя беше доведена, и продължава да бъде водена, конкретно от либералните, прогресивни, отворени към света и готини, млади, градски хора. От френските и белгийските Кирил Петковци и Емил Джасимци. От немските Иво Прокопиевци и английските Никола Минчевци, Летящи Козили и Борис Боневци. Не просто съм убеден – видял съм го с очите си в тези държави, в техните университети и в европейските институции.

Смъртта на този континент и на тази цивилизация, която обичам до дъното на костите си и заради която си идентичност така и никога няма да спра да бъда русофоб – заради тази смърт не мога да чувствам друго към „демократичната, либерална общност“ във всяка една държава, освен презрение и гняв. Те ги докараха. Те ги докарват. Те ги пазят и те ще ви съдят един ден тук, както вече правят на Запад, за думи като горните.

Кристиян Шкварек, Фейсбук
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране