22.05.2021 | 11:35
Служебният кабинет събира и трите анти ГЕРБ течения в страната – сините, червените и центристите
Слави Трифонов просто каза: „БСП не е агент на промяната, БСП е агент на статуквото, следователно ние няма да приемем тяхната подкрепа за кабинет и отиваме на избори“

Социологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на “Галъп интернешънъл”, за предаването “Добър ден, България” на Радио “Фокус”

Водещ: Г-н Симеонов, ще се променят ли нагласите на българина до изборите или ще наблюдаваме същата конфигурация, каквато имахме в 45-тото Народно събрание?
Първан Симеонов: Има много време, има време доста неща да се променят. Освен това, след изборите като тези на 4 април, на които имаше някои изненадващи развития, обикновено има известно движение по инерция. Тоест, тези, които са се оказали печеливши, продължават още известно време да трупат подкрепа, а тези, които са се оказали губещи, започват да изглеждат непрестижни да ги споделиш в социологическите анкети като свой избор. Така че картината е доста, доста неясна. А освен това виждане последното изследване „Галъп Интернешънъл Болкан“ – това е изследване от нашата редовна изследователска програма, проведена сред над 800 души представителност от пълнолетното население между 7 и 14 май, това изследване показа, че дистанцията между първия и втория точно в тази логика, която описах досега, дистанцията между първия и втория, ГЕРБ и партията на Слави Трифонов, се е смалила. Бързам да кажа това няма как да проличи в данните за гласуващите, но може добре да проличи в суровите данни, тоест, в данните на база всички гласоподаватели в България. Там ясно личи, че не толкова ГЕРБ спада, може би има известно свиване, колкото Слави Трифонов качва подкрепа. Тоест, тази инерция нагоре продължава и въпросът е докъде ще стигне, въпросът е ще продължи ли да расте, няма да ли продължи, ще спада ли сега ГЕРБ при различните удари, които те получават. Така че има предостатъчно време да се променят нагласите. А трябва все пак да кажем, че от днешна гледна точка, ако изборите са сега и се покажат ей тези резултати, които показва нашето последно изследване, пак ще се окаже, без значение кой е пръв, кой е втори, пак ще се окаже, че партиите на промяната ще се нуждаят от подкрепа от някоя от партиите на статуквото най-образно казано, за да направят стабилен кабинет. Тук въпросът е, че разбира се, това е сега. Пак казвам, до изборите има почти 2 месеца.
Водещ: Така е, факт. Какво обаче е нещото, което да се случи и да промени дотолкова нагласите на гласоподавателите, че да видим коренно различна картина? Защото както вие самия казахте, ако изборите бяха днес, щяхме да изпаднем в същата патова ситуация, каквато имахме на редовните избори. Какво е нещото, което може да се случи?
Първан Симеонов: Или почти същата. Плюс това все пак незабравяйте, че ако Слави Трифонов завърши пръв, това ще има и символно значение. Все пак за първи път ще видим ГЕРБ на второ място. Разбира се, ГЕРБ трябваше да са наясно, че това все някога трябва да се случи. Пък знае ли човек, може и да не се случи, но все ми се вярва, че не са чак толкова изключителни. Но какво би могло да стане? Вижте, служебният кабинет показа една нелоша формула. Тази формула вероятно ще се хареса на обществото, още не можем да знаем, но тепърва обществото ще свиква, че като питаме: „Имате ли доверие в правителството?“, вече имаме в предвид новото правителство, а не правителството на Борисов. Обикновено минава месец-два преди обществото да свикне с нещо подобно. Винаги е така при смени на властта. Служебният кабинет е и по-кратичко нещо, и докато обществото свикне, него може да го няма, но пък моделът, зададен от служебния кабинет, може да се окаже успешен модел за един следващ пълноценен кабинет, или айде, пак краткотраен кабинет може би, защото сложни са тези формули, но във всеки случаи редовен, а не служебен. Какво включва този модел кабинет, който виждаме в момента? Той включва това, което президентът работи доста години, и което ние сме отбелязвали много пъти в ефира на „Фокус“ – той събира и трите анти-ГЕРБ течения в страната и онова, което звучи като Слави Трифонов стил: „И едните, и другите са лоши, дайте да идва народът“, и онова, което казва: „Дайте да не се караме с Русия, миналото не беше чак толкова лошо“, и онова, което казва: „Давайте малко повече Запад, малко повече прогрес, малко повече разум и дигитализация“, тоест, сините, червените и центристите, както президентът Радев ги нарече. Такъв кабинет можеше да се сформира в сегашното Народно събрание, онова, което отмина, краткото, и такъв кабинет би могъл да се сформира евентуално в следващото, да не кажа, че може да е дето се вика същия кабинет. Тоест, тук конституционалистите ще кажат каква е точно процедурата, но както се казва, може да бъде рестартиран буквално същия персонален кабинет през процедура. Ето това е и един от възможните отговори на вашия въпрос какво може да се случи – може обществото да види в това, което служебният кабинет прави, може да види една по-трайна алтернатива и в по-голяма степен да наклони везните към промяна на 11 юли. Разбира се, ако служебният кабинет не успява, прави фалове, тогава народът може да наклони везните към миналото и да каже: „Абе, я да върнем познатото“. Във всеки случай, ако гледаме от днешна гледна точка, не ми се вярва да има едно ясно решение. все си мисля, че все пак ще надделее отново желанието за промяна. А пак казвам, от действията на служебния кабинет зависи колко ще надделее това желание за промяна. Ако служебният кабинет действа убедително, и хората ще бъдат убедени, и че след изборите може да има алтернатива в лицето на някакъв подобен модел, какъвто служебният кабинет задава.
Водещ: Наблюдаваме много двуполюсни мнения на действията на служебния кабинет. Едните, които казват: „Браво, точно така се прави“, и другите, които казват: „Ето, започнаха веднага да правят чистка, реваншизъм. Въпросът е кое от тези две крайни становища ще надделее в случая, коя група е по-голяма и по-гласовита, и коя ще отиде до урните разбира се?
Първан Симеонов: Както се видя на изборите, по-голяма, макар и нерешаващо по-голяма, защото и ГЕРБ си е силен и сравнително жив и здрав, но по-голяма изглежда групата на промяната. Ще го обясня много просто с данни от всички. Тук обикновено като наближат избори се показват данни на база твърдо решили да гласуват. А сега ще говоря на база данни всички в България. На база всички в България, цялото пълнолетно население, обикновено правителството в последното десетилетие се радва на 20-30% подкрепа и 60-70% критика. Има ситуации, като сегашната например, в която тези 60-70% стават много енергични, настръхнали, а онези 20-30 още повече вдигат гарда и се капсулират. Такава е такава ситуация, както вие казвате, полярна, черно-бяла. Все пак, онези, които са срещу правителството, и това не е само срещу това правителство, по принцип в българската действителност, са повече. Техният голям проблем, срещу правителството на Борисов имам предвид, те ще харесат служебното правителство, техният голям проблем е, че са разделение. И то се видя, те са разделение на едно течение, на второ течение, на трето течение. Най-общо казано Слави Трифонов просто каза: „БСП не е агент на промяната, БСП е агент на статуквото, следователно ние няма да приемем тяхната подкрепа за кабинет и отиваме на избори“. Сега, тук в такава ситуация на неразбория хората обикновено правят следното: първо, леко се отвращават от целия политически процес, и второ, търсят някакъв ясен, недвусмислен институционален или личен, или какъвто и да било, авторитет, който да вдъхва стабилност. И на мен ми се струва, че в тази ситуация на леко брауново движение, на движение всеки срещу всеки, хората ще се извърнат и ще видят като някакъв остров на стабилност президента Радев. Той е фигурата с най-високо доверие в държавата, и по длъжностна характеристика има и един бонус доверие – той все пак е президент. И ми се струва, че идва негово силно време, защото в цялата тази нестабилна картина хората търсят нещо обединяващо, нещо стабилизиращо. И тук, пак казвам, решаващо ще бъде, ако служебният кабинет си свърши добре работата, той всъщност ще покаже, че тези партии на протеста с една червена добавка, каквато несъмнено има в този кабинет, и каквато може би ще им е нужна в следващия парламент, ако данните са такива, тези партии на протеста с червената добавка под егидата на Румен Радев могат да сформират смислена алтернатива. Ако служебният кабинет докаже това, някак си след 11 юли ще има и готова рецепта.
Водещ: Да разбираме ли, че вече започна и предизборната кампания за президентските избори? Ставаме ли свидетели на предизборна кампания 2 в 1?
Първан Симеонов: О, да, да, още от миналите избори. Точно това е, и някак си тази подялба на обществото на промяна срещу статукво, всъщност, най-вероятно би трябвало да се възпроизведе на балотажа на президентските избори, като промяната е въплъщавана от Румен Радев. Вижте, тук има друг, много важен нюанс, той трябва да се каже – нашето общество не е толкова революционно настроено, колкото беше през 90-те или в началото на новия век. А както виждате, големите нови играчи в началото на новия век идваха с близо 2 милиона гласа, сега големият нов играч дойде с 0.5-0.6 милиона гласа. Сега вероятно ще увеличи, но де да знам, сега има два месеца, но трудно ще стигне до 2 милиона ми струва. Което означава, че нашето общество вече не е склонно на някакви такива чак драматични промени. Това се дължи на факта, че живеем малко по-добре, повтарям, малко по-добре в сравнение с 90-те години, или пък с миналото десетилетие, по-миналото десетилетие. Затова и когато хората търсят промяна, те търсят в същото време и сигурност. Не са склонни да се предоверят на неизвестни опции, на загадъчни опции. По-скоро търсят опция, която ще направи промяната без да счупи нещо, без да промени начина им на живот, без да предизвика обичайното им ежедневие. Румен Радев има това ценно качество, че изглежда стабилен. Някак си Слави Трифонов не го познаваме толкова, пък и той рядко говори, пък и хората му неговорят, той е шоумен. От друга страна излиза един военен, който очевидно има екип, плюс това в годините е насъбрал доста хора срещу управлението на Борисов, които са и също подготвени хора, готови. Както виждате, г-н Бойко Рашков просто тръгва, някак си имам чувството, че отдавна е набелязал какво трябва да се промени, какво трябва да се направи. Имам чувството, че такъв тип промени се харесват на българското общество. Помните ли, БСП през 2017 година, когато беше толкова агресивна, че уплаши обществото. Търсят се такива малко по-спокойни и по-стабилни опции. Така си мисля аз, това показват данните напоследък.
Водещ: Добре, предстои наистина да наблюдаваме една много интересна предизборна кампания, още повече, че вече няма да бъдем и в пандемия, което на практика означава, че може би да очакваме и по-висока избирателна активност. Смятате ли?
Първан Симеонов: Всъщност, данните показват, че можем да очакваме малко по-висока избирателна активност. Но тава е наистина стрелба в тъмното в момента, защото е летен сезон, освен всичко друго знаете, че вотът за Слави Трифонов беше много млад вот. Този млад вот е малко ластик – той се свива, разпуска, не се знае. Освен всичко друго, не се знае каква кампания ще имаме. Ето, ние не знаем на стартовата решетка още кой е застанал. Ние не знаем националистите дали ще се обедният, не знаем русофилските и носталгично-комунистическите неща дали ще се обеднят. Не знаем дали Татяна Дончева и АБВ няма да се явят с БСП. Тоест, ние не знаем съдбата на Мая Манолова. Тоест, на практика ние не знаем нищо в момента. Затова и всичко, което говорим, е една моментна снимка, ако изборите са утре, но те няма да са утре.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране