20.09.2024 | 18:17
Смъртоносните мисии на Мосад будят страх и възхищение
Израелската тайна служба от десетилетия има славата на една от най-добрите в света, но все пак не всичките ѝ мисии са успешни

Мосад е смятана за една от най-добрите чуждестранни тайни служби в света. От десетилетия насам мисията ѝ е да осуетява атаки срещу държавата Израел – възможно най-рано и извън границите на страната, пише АРД. Но Мосад редовно е изпълнявала и друга мисия, а именно да отвръща на терора с контратерор, както казва бившият агент на Мосад Гад Шимрон в интервю за швейцарския вестник „Нойе Цюрхер Цайтунг“ (НЦЦ).

Такъв е случаят с целенасоченото убийство на извършителите на нападението срещу израелския отбор на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., припомня Ахрон Клайн, автор на книга за Мосад: „Три седмици след Мюнхен първото отговорно лице е ликвидирано в Рим. Впоследствие са убити още десетки. Целта е била да се предотвратят и други нападения срещу Израел. Ликвидирани са хора, които са имали намерение да отвличат самолети или да убиват израелци“, казва Клайн. Тази мисия също затвърждава мита за израелската тайна служба.

Само предположения, нищо доказано

След терористичната атака на Хамас на 7 октомври 2023 г. израелският министър-председател Бенямин Нетаняху съобщи, че е наредил на Мосад да предприеме действия срещу лидерите на Хамас – без значение кои са те и къде се намират.

Не е доказано дали целенасоченото убийство на лидера на Хамас Исмаил Хания в центъра на иранската столица Техеран е дело на Мосад. Също така не е сигурно, че израелската тайна служба стои зад взривяването на хилядите комуникационни устройства на Хизбула в Ливан и Сирия, при което загинаха и бяха ранени много хора. И двете обаче се считат за вероятни.

Митът за Мосад

Службата за външно разузнаване е създадена през 1949 г., малко след основаването на държавата Израел. Тя се превръща в мит през 1960 г., когато нейни агенти отвличат Адолф Айхман в Аржентина. Бившият есесовец е изправен пред съда в Ерусалим като един от организаторите на Холокоста, където Айхман е осъден на смърт и екзекутиран през 1962 година.

Бившият шеф на Мосад Мейр Даган описва службата така: „Това е уникална и изключителна общност от мъже и жени, които действат с оригиналност и смелост, водени от дух на отдаденост. Те работят денонощно, без да очакват някаква почит.“

При това служителите на Мосад не се ползват с групова защита, нито разполагат със самолети или въоръжени части, които да им оказват подкрепа. В повечето случаи те дори не могат да разчитат на специални операции за спасяването им, когато се окажат в трудна ситуация. „Те действат с остър ум и със смелост, които са единствената им защита“, казва още Даган пред АРД.

Саботажи и провали

Тайните служби на Израел по правило не взимат пленници. Смята се, че стотици целенасочени убийства са дело именно на Мосад. Освен това на службата се приписват и редица саботажни акции, като тази срещу ядрената програма на Иран. Твърди се, че през 2010 г. в Мосад е бил програмиран и използван вирусът Stuxnet, за да унищожи центрофуги за обогатяване на уран.

Но далеч не всички акции на външното разузнаване на Израел са успешни. През 1997 г. агенти на Мосад се опитаха да отровят Халед Машал – политическия лидер на Хамас, но бяха заловени. За да ги освободи, Израел трябваше не само да осигури антидот, но и да освободи от затвора духовния лидер на Хамас, шейх Ахмед Ясин. След това Машал остана начело на терористичната организация за още 20 години.

Наскоро Халед Машал, вече в изгнание, призова за нова вълна от самоубийствени атентати в Израел. И далеч не е сигурно, че предполагаемата операция на Мосад срещу Хизбула ще донесе повече сигурност за Израел, дори и да е впечатляваща, посочва още АРД.

(Превод “Дойче веле”)

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране