13.10.2024 | 18:31
„Сотбис“ продава на търг бижута за милиони на цар Фердинанд
Колекцията на бившия български монарх се оценява на 1,2-1,8 млн. долара

Известната аукционна къща Sotheby’s ще продаде на търг колекция от бижута, принадлежали на българския цар Фердинанд I, предаде БНР. „Царско съкровище: Фердинанд Български (1861-1948)“ ще включва 114 лота, които обхващат един век и са били част от историята на семейството на цар Фердинанд Сакскобургготски. Колекцията се оценява на 1,2-1,8 млн. долара.

Организаторите съобщиха, че става дума за „над 100 предмета, които почти един век не са показвани публично на аукцион“ и излизат за пръв път на наддаванията за кралски и аристократични бижута в Седмицата на лукса в Женева.

Наред с предмети, собственост на Фердинанд и майка му, колекцията включва бижута, предавани през поколенията от ключови членове на непосредственото потекло на царя, както и произведения, направени за децата му – особено за дъщерите му – княгини Евдокия и Надежда.

Сред предлаганите на търга предмети се открояват лични вещи на царя, като като копчета за ръкавели, игли за вратовръзки и табакери в произведения на изкуството. Най-скъпият предмет е игла за вратовръзка с приблизителна стойност $500 000-700 000, изработена от жълто злато с с 2,08-каратов крушовиден сиво-син диамант и четири цветни диаманта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране