28.07.2020 | 16:37
Социалистите към Борисов: Мазнинките са парите на българите, а не ваши
Управляващите целят с "раздаването на пари на парче" и "безцелно" да си "купят още малко време", за да изкарат мандата си до март догодина

Анонсираният от премиера Бойко Борисов втори пакет от социални и икономически мерки, които са близо 1,162 млрд. лв.за справянето с последиците от коронакризата, са „прах в очите на хората и имат за цел правителството му да оцелее още малко“. Това обяви зам.шефът на БСП Кристиян Вигенин след съвместно заседание на тясното партийно ръководство и парламентарната група. Според социалистите Борисов и коалиционните му партньори целят още с „раздаването на пари на парче“ и „безцелно“ да си „купят още малко време“, за да изкарат мандата си до март догодина.

Вигенин каза още, че обявените преди ден мерки изобщо не са свързани с първите, обявени в разгара на извънредното положение, обявено на 13 март. „Раздават се пари напосоки, обяснението за мазнинките е несериозно, откъде ще дойдат тези пари. От българските данъкоплатци“, допълни социалистът. По думите му изобщо не е ясно какво управляващите целят с новите мерки и нито една от тях „на практика не функционира адекватно и не могат да достигнат до тези, за които са насочени“. Като пример от БСП посочиха парите, отпускани от Българската банка за развитие – ББР. „По официалните данни от петък до бизнеса са стигнали 7,5 млн. лв., което и минимална сума и реално обезсмисля отпускането им, защото на всичкото отгоре средствата са и забавени“, каза Вигенин.

Относно другата мярка – даването по 50 лв. всеки месец на пенсионерите, от левицата попитаха: „Какво става когато, когато изтекат тези 3 месеца?“. Според социалистите решението е преизчисляването на всички пенсии.

По думите на Крум Зарков нито една от мерките няма да уреди трайно проблемите, които идват „със страшна сила“. „Дават се някакви надбавки без да се преизчислят пенсиите на хората и без да има всяка година осъвременяване на средствата им“, допълни Зарков.

Според него се „хвърлят и милиони в една нереформирана система като здравеопазването“. Запитан все пак дали ще подкрепят в пленарна зала някои от предложенията на властта, Зарков отговори, че това е „дебат между глухи“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране