29.11.2021 | 16:53
Спецпрокуратурата няма да разследва Гешев по сигнала на Рашков
Разгласяването на данни, събрани със СРС, не е престъпление, мотивира се обвинението

Специализираната прокуратура не е констатирала да има данни главният прокурор Иван Гешев да е извършил престъпление и е отказала да образува разследване срещу него по сигнала на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, съобщава БТА, позовавайки се на говорителя на специализираното обвинение Христо Кръстев.

В сигнала Рашков твърдеше, че Гешев е извършил престъпления, разгласявайки данни от специални разузнавателни средства.

„Наблюдаващият прокурор по проверката на база събраната информация е констатирал, че не са налични данни за извършено престъпление от страна на главния прокурор. Копие от постановлението за отказ от образуване на досъдебно производство е било изпратено до министър Рашков, като към момента не е постъпвала жалба от негова страна по повод отказа, за да се извърши инстанционен контрол“, съобщава още БТА. При внасянето на сигнала Рашков беше обявил, че ще обжалва евентуален отказ. Засега той не е коментирал развоя на казуса.

От специализираната прокуратура съобщават, че в хода на проверката са били снети обяснения от магистрати и служители на дирекция „Публична комуникация“ към администрацията на главния прокурор, събрани са били и съответните документи.

Бойко Рашков обяви, че ще сезира прокуратурата с данни, че Гешев е извършил престъпление в петък, 23 юли, по време на изслушването му в парламента и ден след като Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да се занимава с темата, сезиран от служебния правосъден министър Янаки Стоилов. В края на юли служебният вътрешен министър внесе сигнал срещу Гешев в Националната следствена служба.

Оттам казусът беше препратен към специализираната структура, като говорителят на главния прокурор Сийка Милева в кратко изявление без възможност за въпроси обяви, че действията на Рашков са поредната „политическа атака, чиято цена е неефективно функциониране на правоохранителните органи“. Рашков твърдеше, че според него има достатъчно доказателства за престъпление по член 287а точка 2 и член 360 от Наказателния кодекс – изнасяне в публичното пространство на материали, придобити чрез специални разузнавателни средства, както и на кореспонденция през мобилни телефони.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране