29.05.2024 | 11:45
Сретен иде? Защо Главчев поиска промяна на позицията на България за Сребреница?
Скандална грама на премиера до постоянния ни представител в ООН разкрива безпрецедентен натиск на служебното правителство да бъде променена геополитическата позиция на България в последния момент

Скандална грама на премиера Димитър Главчев до постоянния ни представител в ООН Лъчезара Стоева разкрива безпрецедентен натиск на служебното правителство да бъде променена геополитическата позиция на България в последния момент преди вота на резолюция за Сребреница. Стоева отказва на Главчев и България подкрепя резолюцията, на която е съавтор. Това разкриват дипломатическите документи, с които се сдоби BIRD. Според наши източници до обрата в позицията на правителството се е стигнало след комуникация между Александър Вучич и Бойко Борисов, в който на бившия премиер е било припомнено, че Сретен Йосич скоро излиза на свобода.

Става дума за проекторезолюцията на ООН, която обявява 11 юли за международен ден за почитане на жертвите от геноцида и осъжда отричането на геноцида като исторически факт, включително отговорните за геноцида в Сребреница. В резолюцията не се споменава поименно Сърбия. Въпреки това сръбската държава, подкрепяна от  Руската федерация предприеха интензивни дипломатически совалки, за да провалят приемането на резолюцията. Очевидно в България този натиск е дал резултат, видно от грамата, която Главчев изпраща в Ню Йорк на 23.05.2024 г.

България е съавтор на проекторезолюцията заедно с Германия и Руанда и до последния момент инструкциите от Външно са ясни. Съавторството по проекторезолюции в ООН задължава държавата да я подкрепи без да се обяснява. Но в 12 без 5 премиерът Главчев изпраща грама, в която изисква от постоянния ни представител да гласува “въздържал се”, противно на водената политика до момента.

Лъчезара Стоева отказва да изпълни тази директива на Главчев и отговаря с четири страници аргументи, в които разяснява защо България не може да направи такова салто-мортале в последния момент и как такава промяна би се отразила на репутацията на държавата. България гласува ЗА резолюцията за Сребреница.

Разбира се, тук не става дума за самоинициатива на Димитър Главчев, а за спуснати инструкции от неговия партиен шеф – бившия премиер Бойко Борисов, който иначе се афишира като убеден евроатлантик.

Сретен иде…

Сръбският мафиот Сретен Йосич – Йоца Амстердама, излежава присъда в Сърбия след като беше осъден през 2010 г. на 15 г. затвор за поръчка на убийството на Горан Мариянович. От 2013 г. той е в затвора Забела в Пожаревац и скоро предстои да излезе на свобода.

Счита се, че Сретен Йосич има силен мотив да навреди на Борисов. По думите на Йосич пред белградския съд, Борисов не е спазил уговорка да му осигурява чадър за пребиваване в България.

“В България бях на сигурно. Защитаваха ме техните служби за сигурност, Бойко Борисов, който по-късно стана кмет на София, и Николай Гигов – собственик на футболния клуб “Локомотив”, с който бях свързан чрез бизнес, защото той беше легален търговец на оръжие” – казва Йосич по време на процеса си в Белград.

Тогава Борисов отрече казаното от Йосич и отговори, че “По време на работата ми като главен секретар на МВР Сретен Йосич бе издирен, задържан и екстрадиран в Холандия по искане на Холандското правителство”

За споменатия от Йосич бизнесмен Николай Гигов е известно, че е близък до ГЕРБ. Дъщеря му е парламентарен сътрудник на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев, а двамата с Радев са пътували до Либия, където предлагат на либийски официални лица да освободят арестувания танкер БАДР срещу откуп.

Предстоящото излизане от затвора на Сретен Йосич и въпросът за неговия контрол от сръбските служби е силен лост за политически натиск над бившия български премиер, за когото американските служби твърдят, че има тъмно мафиотско минало, свързано със специалността на Йосич – трафик на наркотици. В доклад до Държавния департамент от 2005 г. тогавашният посланик на САЩ в България Джон Байърли пише следното:

13. (S/NF) Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още „Пашата”).»

SIMO в случая е синоним за ЦРУ, който американските дипломати използват, за да не споменават трибуквената централа в Лангли. Тази информация беше разкрита в публикация на германския вестник “Тагесцайтунг”.

По информация от наши източници аргументът за съдбата на Йосич е бил използван от сръбския президент Вучич пред Бойко Борисов, за да бъде повлияно на позицията на България и тя да бъде променена в последния момент. Знак, че Вучич е очаквал от страната ни да гласува в полза на Сърбия е и изразеното разочарование от сръбския президент заради гласуването на България.

Освен като дипломатически скандал, уронващ престижа и репутацията на България, случаят е демонстрация за опасността българската външна политика да стане заложник на персонални зависимости на Борисов, коренящи се в бурното му гангстерско минало. В този ракурс трябва да се тълкува също ангажимента на Борисов да бъде построен експресно газопровода “Турски поток”, който развърза ръцете на Путин да нападне Украйна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране