08.02.2023 | 11:24
Срокът на годност на панелките у нас е изтекъл
Първите етажи на панелните блокове са най-уязвими при земетресения, казва Владимир Жиянски

Панелните сгради трябва да бъдат проверени и ако се установи нарушаване на заварки между хоризонталните и вертикални панели, е нужно да бъдат разрушени. Не може да бягаме от тази отговорност и да рискуваме живота на хората. Това каза пред Нова телевизия инж. Владимир Жиянски.

Репортерът Георги Георгиев го заведе в столичния квартал Борово, за да коментира дали някой в стоманобетонната джунгла може да оцелее, ако трус, подобен на тези, които люлеят Турция, разтресе и София.

България се намира в сеизмична зона. Затова и трагедията в североизточната ни съседка отново повдигна въпроса безопасни ли са сградите, в които живеем и могат ли да издържат на трус с подобна сила и интензивност.

У нас има около 14300 панелни сгради, обясни инж. Жиянски. Първите са построени през 50-те години на ХХ век, а съгласно българските стандарти експлоатационният им период е около 50 години, допълни той.

„Панелното строителство започва със задача по най-бързия начин да се решат жилищните проблеми в големите градове, свързани с индустриализацията на държавата. Съгласно българският стандарт за строителството препоръчителният срок за експлоатация на панелните сгради е 50 години“, обясни той.

„Панелното строителство изпълни прекрасно задачата, която му бе наложена. Градовете нараснаха, хората имаше къде да живеят, но за съжаление заради проблемите, свързани с качеството, изграждането на панелките бе преустановено през 1995-1996 г.“, заяви Жиянски.

„Големият проблем при панелното строителство е фактът, че по отношение на енергийната ефективност не са спазени изискванията и навсякъде се прави саниране, което касае единствено и само външна изолация”, допълни инженерът. По думите му слабото място при този тип сгради е свръзката между вертикалните и хоризонталните стени.

„Самите панели са много здрави, тъй като са произведени в заводски условия. Смисълът на панелното строителство е да се избегнат мокрите процеси и да се съкратят сроковете за изграждане на сградите“, обясни той.

„Това, че се препоръчва 50-годишна експлоатация, не означава, че сградите са негодни и не може да се използват за по-дълъг период от време. Трябва да се проверят“, подчерта специалистът.

„През 1985 г. бе възложено на една панелна сграда в Пловдив, на която бяха разкрити връзките (заварките между металните планки) и стана ясно, че са в много добро състояние. Сега обаче предвид почти 70-годишният експлоатационен период на тези сграда може и трябва да се направи проверка“, добави той.

„Не може да установим дали сградите са устойчиви при земетресение, трябва да се изселят хората от дадена секция и да се види какво е положението“, обясни строителният инженер.

Първият етаж е най-слабата част на сградите, добави той.

„Много от българите живеят в такива сгради, но проверки не се правят, а рискове има. Видяхме това при съседите“, коментира пък Жоро Георгиев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране