16.06.2021 | 20:59
Стъки и „Ипон“ прибирали милиони от проекти в спортното министерство
Имало фирми, които през годините са печелили средства по програмата с идентични проекти

Как фирми и организации, близки до ГЕРБ и Бойко Борисов, печелят проекти за превенция на хазарта и наркотичната зависимост? За източването на милиони левове под формата на програми за превенция съобщиха днес спортният министър Андрей Кузманов и говорителят на правителството Антон Кутев.

Става въпрос за проекти в Министерството на младежта и спорта, свързани с младежки дейности, превенция на хазарта и превенция на наркотични зависимости. Въпросните конкурси са се провеждали без външни оценители и без критерии за участие. Повечето фирми, маскирани като НПО-то заработват милиони левове, а в регистрите им се откриват свързани лица. Министър Кузманов цитира две от организациите – Федерацията по ММА на Станислав Недков – Стъки и спортен клуб „Ипон“. Стъки бе сред най-активните организатори на протестите срещу Румен Радев и в защита на Бойко Борисов. А спортен клуб „Ипон“ се свързва директно с бившия премиер и лидер на ГЕРБ.

Говорителят на кабинета Антон Кутев разясни, че имало фирми, които през годините са печелили средства по програмата с идентични проекти.

Проектите, които печелят тази година, всичките или голяма част от тях до такава степен са сходни, че спокойно можем да кажем, че са отпечатани на един и същи принтер. Лично аз подозирам, че принтерът се намира в самото министерство, коментира Кутев. Той обясни още, че програмата „Национална програма за изпълнение на младежките дейности по чл.10а от Закона за хазарта“ работи от 5 години.

Интересните неща са няколко – има фирми, които през цялото време са почти идентични с еднакви проекти и печелят. Тоест всяка една година с една и съща програма се взимат пари, уточни Кутев. Три от четирите организации, които са спечелили големите суми от по 670 хил. лева, се свързват по един или друг начин с едно лице, то се нарича Петър Коларов, обясни Кутев. Коларов е финансов директор на в. „24 часа“.

Става дума за над 2 млн. лв. само за тази година. Част от финансирането към НПО-тата са всъщност на спортни дейности. Спортен клуб „Ипон“ през всичките тези години е взимал пари по програмата за неправителствени организации, въпреки че е спортен клуб, каза още Кутев.

Другият спортен клуб, който през цялото време е бил финансиран е Федерацията по ММА.
Станислав Недков – Стъки всъщност е взимал 200 хил. лева годишно за финансиране на спортния клуб, а накрая взима и 220 хил. лева вече като НПО, от които 120 хил. лева само през тази година, каза говорителят на правителството.

Според него над 1 млн. лева е било финансирането, което Стъки е получил. Сега можете да разберете защо протестира пред Президентството, а не пред Министерството на спорта, добави Кутев.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране