28.07.2020 | 23:50
Стамен Янев става председател на надзорния съвет на ББР
Той заменя на поста новия министър на икономиката Лъчезар Борисов

Новият заместник-министър на икономиката Стамен Янев ще бъде предложен за председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие. Това съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов на брифинг във вторник. Досега именно Борисов бе на тази позиция, но поради изкачването му до министър и принципал на държавната банка, той вече не може да е и председател на надзорния й съвет. Борисов уточни, че вече не е на този пост и съвсем скоро ще бъде свикано общо събрание на ББР за избора на Янев.

Правителствената пресслужба съобщи в понеделник, че със заповед на министър-председателя Бойко Борисов на длъжността заместник-министър на икономиката е назначен Стамен Янев, който преди това бе изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Стамен Янев е магистър по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От януари 2015 година до настоящия момент е заемал позицията изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Преди това като адвокат се занимава с търговско и дружествено право, правен режим на чуждестранните инвестиции и др.

„Искам да обърна внимание, че през 2015 г. бях назначен като експерт в БАИ със заповед на министър-председателя Бойко Борисов и съответния министър на икономиката. През последните 5 години Българската агенция за инвестиции е сертифицирала 140 проекта на обща стойност приблизително 2,5 млрд. лв. Зад тези проекти стоят приблизително 20 000 нови работни места“, коментира Янев по повод огласената номинация.

Той оцени високо и работата си като изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. „Под мое ръководство БАИ направи най-добрата реклама на България като инвестиционна дестинация. Това се видя в последните няколко месеца в социалните мрежи. Заемайки тази позиция, мисля допълнително да задълбочим и надградим инвестиционната политика на България“, подчерта зам.-министърът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране