24.07.2024 | 11:32
Станишев обмисля пак да оглави БСП
Той обаче изненадващо не изглежда очакваният обединител и водач на столетницата

Бившият лидер на европейските социалисти да се върне на бял кон и да оглави за втори път БСП е планът на група стари партийци в столетницата, които са врели и кипели в партийните битки. Те вече опипват почвата и хвърлят стръв в оределите редици на социалистите. На пръв поглед за обрулената от самодостатъчната Корнелия Нинова партия това не изглежда толкова лошо, още повече че Станишев вече е бил начело на червените у нас в един достатъчно дълъг период на успехи – от 2001 до 2014 година. Той е и най-дълго управлявалият партията на европейските социалисти президент – от ноември 2011 до октомври 2022 година.

Именно по времето на Станишев БСП записа най-големите си политически успехи от началото на новото хилядолетие насам. През август 2005 година е избран за премиер с внушителната парламентарна подкрепа от 168 гласа – нещо абсолютно немислимо сега във времето на тотално разединение. Неговото правителство се записва в историята като кабинета, в чийто мандат България стана член на Европейския съюз на 1 януари 2007 година.

Старата слава и международният авторитет са евентуалните предимства на Станишев пред останалите конкуренти за поста председател на БСП. Ако се стигне до издигането на кандидатурата му, сто на сто зад него ще започнат да работят стари и познати лица от левицата като опитния апаратчик Димитър Дъбов, бившия председател на партията Михаил Миков, както и още няколко муцуни от времето, когато БСП беше първа или втора политическа сила в страната.

При сегашната криза в партията Станишев обаче изненадващо не изглежда очакваният обединител и водач на столетницата. Доверието в него се срина след два скандала, белязали участието му в голямата игра. Първият е, когато през лятото на 2008 година Европейската комисия спира междинните плащания към България по фонд „Пътища“ заради подозрения в конфликт на интереси и неспособността на управляващите да се преборят с корупцията. Опозицията в лицето на новосъздадената ГЕРБ, СДС и ДСБ събира над 1 милион подписа за оставката на правителството. Станишев обаче нарича циркаджии приносителите на подписката и в края на 2008 и началото на 2009 година страната е залята от масови протести. Кабинетът на Станишев не пада независимо от сблъсъците между протестиращи и полиция. Всичко това обаче тежко корозира доверието в БСП и на парламентарните избори социалистите са пометени от ГЕРБ и остават опозиция.

Вторият скандал е международен и тръгва от Австрия, където името на Станишев и това на приятелката му и бъдеща съпруга Моника Йосифова са забъркани в афера с лобиста Петер Хохегер. Става дума за пари, получени за пиар кампания за страната ни при управлението на Тройната коалиция, начело със Станишев. По-късно Хохегер е осъден на 2,5 години затвор от Районния съд във Виена. И до днес Моника Йосифова, която натрупа огромен ресурс зад гърба си и го раздава голям медиен лобист и издател, е основният проблем за Станишев, коментират редовите социалисти. Те я определят като воденичния камък, който стои между електората на социалистите и бившия министър-председател.

1 коментар

  1. На БСП каза:

    не и трябват стари муцуни, доказали се като некадърници и кариеристи, а нови млади перспективни кадри.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране