16.05.2015 | 21:56
Станишев отива на протеста в Скопие
Политическа криза в Македония се задълбочава, като протестите срещу правителството на Груевски продължават вече десет дни

Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, заедно с евродепутатите Кнут Флекенщайн и Ричард Хауит, ще се включи в гражданския протест в Скопие в неделя.

“ПЕС е дълбоко загрижена от растящото напрежение в Македония. Ние винаги сме подкрепяли усилията й за присъединяване към ЕС и НАТО и винаги сме отстоявали върховенството на закона, свободата на медиите и независимостта на съдебната система. Като приятели и партньори сме изразявали и притесненията си относно продължаващата политическа криза. Правителството обаче все още не е направило нищо по многобройните обвинения в злоупотреби, за които свидетелстват изнесените от СДСМ материали”, посочва Станишев в писмо до лидерите от европейското социалистическо семейство.

Той заявява оше, че продължаващото бездействие поставя под сериозно съмнение ангажираността на правителството с демократичните принципи и ценности и подкопава напредъка на страната към членство в ЕС и НАТО.

“Като продължаваме да подкрепяме фундаменталното демократично право на гражданите да се събират и протестират мирно, повтаряме нашия призив към всички страни да се въздържат от прояви на насилие. В неделя ще се присъединим към македонските граждани в Скопие, за да покажем своята солидарност със Социалдемократическия съюз на Македония, който е асоцииран член на ПЕС, и техния лидер Зоран Заев, които първи надигнаха глас, за да повторим призивите си към правителството, и за да се противопоставим на всяко насилие”, пише още Станишев.

Политическа криза в Македония се задълбочава, като протестите срещу правителството на Груевски продължават вече десет дни. За неделя е планиран мащабен протест в Скопие.

Протестите започнаха на 5 май, когато лидерът на опозицията Зоран Заев пусна пред журналисти запис на разговор, в който премиерът Груевски дава указания на вътрешния министър Гордана Янкуловска как да се прикрият извършителят на убийството на младо момче, опитало се да се качи на трибуната, на която през лятото на 2011-а година е бил премиерът Никола Груевски. Заев пусна още серия записи, а премиерът в опит да тушира напрежението направи промени в правителството.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране