13.02.2015 | 20:53
Стенли лъсна в данъчна измама!
Футболистът замесен в афера с инвестиции в Ливърпул

Стилиян Петров и още куп известни спортисти са разследвани като участници в данъчна афера в Англия, съобщи сензационно британската преса. Българинът, заедно с бившия национал на Уелс Робърт Ърншоу, голфър №1 Рори Макилрой и петкратния олимпийски шампион по гребане сър Стив Редгрейв са посочени като инвеститори на огромни суми, които по нечестен начин били напълно освободени от данъци. Според изданията операцията не е съвсем незаконна, а Стилиян и останалите най-вероятно ще бъдат накарани да възстановят 70% от спестените данъци.

Разследват се инвестициите, които Стилиян Петров и останалите са направили в компанията „Стенли Док“ за строежа на огромния хотел „Титаник“ в Ливърпул. За целта използвали данъчните облекчения на програма за стоеж и реновиране на сгради в центъра на града. Те давали известни суми от себе си, които впоследствие били допълвани с банкови заеми. Така цялата инвестиция се оказвала напълно освободена от данъци.

Властите определят схемата като „сериозно опорочена“. Все още не е ясно дали спортистите са били наясно какво точно се върши от тяхно име, или са се доверили на финансовите консултанти от „Стенли Док“. Почти 30 милиона евро от инвестираните в хотел „Титаник“ били прекарани по въпросния канал, твърдят още медиите. По същата схема спортистите инвестирали и в строежа на луксозен хотел в Бирмингам. Сред участниците се сочат още нападателят на „Манчестър Сити“ Серхио Агуеро и вратарят на „Сток Сити“ Асмир Бегович.

Според разследващите, подобни финансови операции не са незаконни и за тях не се ходи в затвора, но няма да бъдат признати от данъчните. Така от Стилиян и останалите инвеститори може да бъде изискано да възстановят около 70% от спестеното, което е трябвало да се внесе в хазната на Нейно величество. „На участниците в подобни схеми се налага и порицание, задето не плащат своя дял от данъчната тежест“, казват още от бирническото ведомство.

Представители на Стилиян Петров и Робърт Ърншоу са отказали да коментират информацията. Олимпийският шампион Редгрейв твърди, че е бил наясно през цялото време с финансовата операция, но не знаел, че се върши нещо нередно. Докът „Стенли“, където с инвестициите на Стилиян и останалите звезди през лятото беше издигнат хотел „Титаник“, е част от световното културно наследство и бе защитен от ЮНЕСКО. Старата тухлена сграда обаче тънеше в разруха, докато не стартира проектът за преобразуването й в хотел.

Стилиян Петров, който наскоро се справи с тежко раково заболяване, има и други инвестиции в недвижимо имущество във Великобритания. Той натрупа цяло състояние във времето, когато играеше за „Астън Вила“. Твърди се, че за седем сезона с екипа на отбора от Бирмингам българинът е изкарал около 17 милиона евро. Част от сумата Стилиян вложи в благотворителна фондация за борба с левкемията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране