21.03.2023 | 23:26
Странният възход на една варненска хостеса-студентка-еколог от ГЕРБ
Рекордьорката по преференции в морския град Славена Точева има обширна биография, която преминава през знакови хора

До 4 април 2021 г., когато за първи път стана народен представител от ГЕРБ, Славена Точева бе позната само сред редовните посетители на варненския нощен клуб „Сенсо“ (усещане – от италиански), където ги е посрещала като хостеса. Сега Точева е вече известна като жената с перлените обувки, изкачила стълбите на последните четири Народни събрания.

На изборите преди две години, сложили началото на най-дългата политическа криза след 1989 г., Славена Точева изненадващо събра 6803 преференции и от 25-о място в листата на ГЕРБ едва не измести от първото водача й проф. Костадин Ангелов. След този шеметен успех Точева намали тягата и през юли 2021 г. получи само 2640 преференции, а през ноември същата година – 3408.

Атаката на Точева

Спирачката, натисната през лятото и есента на 2021 г., беше отпусната година по-късно и през октомври 2022 г. Точева отново беше единственият кандидат-депутат на ГЕРБ във Варна, който пренареди листата на партията си със 7306 преференции. Шанс за водача ѝ Даниел Митов, който събира 4139 преференции, бе единствено общия брой на гласовете, подадени за партията му, с които удържа атаката на Точева.

Междувременно тя бързо потегли и към челните места в листата на ГЕРБ във Варна, като за изборите на 2 април е вече трета. Този шеметен успех няма рационално обяснение – в парламента момичето от клуб „Сенсо“ беше тихо и блестеше единствено с перфектен аутфит. В 47-ото Народно събрание тя задаваше само по един въпрос месечно в рамките на парламентарния контрол, като се появи общо пет пъти.

Острите завои на една хостеса

В официалната страница на ГЕРБ като кандидат за депутат в 49-ия парламент Славена Точева е представена като „финансист“, в едно предизборно видео тя се определя като „еколог“. След момента на появата си на политическата сцена от хостеса в нощен клуб тя рязко се преобрази най-напред в студентка, а скоро след това и в бакалавър по „Управление на туризма“ от стопанската академия в Свищов. В биографията си Точева е написала, че е работила и като еколог в две частни компании, но данни за образование в тази сфера липсват.

В едно представяне на кандидатурата й за депутат в 46-ото Народно събрание, необяснимо публикувано в сайта на „Национална мрежа за децата“, е записано, че „в момента тя завършва специалност „Финанси“. Няколко месеца по-късно според официалната страница на ГЕРБ – Варна, тя е вече „магистър по финанси в Стопанска академия „Д.А. Ценов“- Свищов“ и „областен координатор на МГЕРБ“.

Злите хорски езици

Успоредно с официално разпространяваната информация за Славена Точева в различни медии и с незначителни разлики в детайлите може да бъде прочетен бурен разказ за житейския й и професионален път. Според този разказ 33-годишната Точева попадна в светските хроники като член на журито в един от конкурсите за избор на „Мис Варна“. В него тя представлява местния нощен клуб „Сенсо“ на Милен Райков-Мушо. Той е известен като бизнес наследник на Борислав Манджуков, разстрелян пред дома си в София през 2014 г. В непубличния вариант на биографията си Славена Точева е майка на един син, роден през 2008 г. (когато е била 18-годишна) от брака й с мъж, който и в момента излежава 11-годишна присъда за трафик на наркотици в испански затвор.

Според много хора, с които „Капитал“ разговаря, тя дължи изстрелването си в политиката на подкрепата на известния във Варна бизнесмен Даниел Славов, или Дидо Дънката. Неговото име нашумя през март 2010 г., след като беше задържан в акция на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов с оперативното име „Медузите“ заедно с тогавашния председател на Общинския съвет във Варна и сегашен народен представител от БСП Борислав Гуцанов.

Разследването срещу тях и двама служители в общинско дружество бе „за образуване и ръководене на престъпна група и длъжностни престъпления“ при участие в схема за доставка през подставени лица на автобуси втора ръка от Франция за градския транспорт във Варна. В крайна сметка Гуцанов и Славов осъдиха за задържането си България в Страсбург. Иначе за Дънката имаше сериозни подозрения, че е замесен в контрабанда още от зората на века според публикация в сайта „Дарик нюз“.

Друга публикация, този път във в. „24 часа“, свързва Даниел Славов с офшорната компания Swiss Capital Investments. Нейното име изплува от т.нар. „Панамски досиета“, разследвани от международен журналистически консорциум. Във фокуса на общественото внимание в България Swiss Capital Investments попада през доклад на Варненската окръжна прокуратура от 2012 г. В него е отчетена работа по вече споменатото дело „Медузите“.

За известен период от време Точева е бизнес партньор на Дениз Сакаллъ, син на бившия лидер на ДПС във Варна Ведат Сакаллъ. След това му прехвърля дяловете си в съвместното им дружество и затваря бизнес страницата в живота си. Някъде в този период съдбата свързва Точева с Даниел Славов. След това започва и политическата ѝ кариера.

Спас Спасов, Капитал

1 коментар

  1. Марър факър каза:

    Е те тва е живота. Само дето всичко си има цена

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране