07.03.2015 | 12:40
”Стратфор”: Борисов оглавява разединено правителство
Разногласия тегнат в коалицията от самото й създаване

Оставката на министър от партия в управляващата коалиция е знак, че българското правителство остава слабо и разединено, пише агенцията за анализи „Стратфор“. Тя уточнява, че това се случва в период, когато страната се стреми да засили ролята си в изграждането на нов европейски енергиен съюз и в стратегията на НАТО в Източна Европа.

На 5 март, четири месеца след съставянето на правителството на малцинството в България, премиерът Бойко Борисов номинира вицепремиера Румяна Бъчварова за нов министър на вътрешните работи, на мястото на подалия оставка Веселин Вучков – и двамата са членове на неговата партия ГЕРБ.  Вучков се оттегли заради спор за назначения на висши постове във вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност.

Разногласия тегнат в коалицията от самото й създаване, пише „Стратфор“. Последната оставка е знак, че Борисов е изправен не само пред разединено правителство на малцинството, но и през разногласия в собствената си партия, чиято популярност намалява след изборите през есента.

Разположена на Черно море, България е стратегическа държава- член на НАТО с близки икономически и исторически връзки с Русия. След спирането на проекта за газопровода Южен поток, България стана ревностен застъпник на европейския енергиен съюз. Тя подкрепя също проекта за Южен коридор, за който Борисов води енергийни преговори в София с президента на Азербайджан Илхам Алиев, пише „Стратфор“.

България освен това е ключов елемент в стратегията на НАТО в подкрепа на източните членове на съюза в конфликта в Украйна. България е една от шестте страни, където ще бъдат създадени нови командни центрове на НАТО. Тя участва в учения с военноморските сили на САЩ, Румъния и Турция в Черно море.

Сложните вътрешнополитически борби едва ли ще променят политическата позиция на България по критично важни въпроси като тясното сътрудничество с НАТО или енергийната диверсификация, но слабо и разединено правителство в София вероятно ще изпита ограничения в усилията да постигне амбициозни външнополитически цели.

Западни правителства приканиха правителството в София да гарантира, че България, която е силно зависима от Русия в енергетиката, ще продължи да подкрепя санкциите и енергийните планове на Запада. Но в страна, където имаше три парламентарни избори през последните две години, по-нататъшна политическа нестабилност ще ограничи възможностите на правителството за сътрудничество със Запада в ключови сфери на енергетиката и сигурността, прогнозира агенция „Стратфор“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране