02.12.2022 | 12:02
Свърши господството на COVID-19
Доц. Кунчев намекна, че грипът ще го „избута“

Конкуренцията между вирусите е жестока и когато един успее да вземе предимство, избутва всички останали и не дава възможност да се развият. Този период (б.а. в който доминираше COVID-19) обаче свърши. Това каза в „Денят започва“ по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

С грипните епидемии се срещаме всяка година, с изключение на последните две, тъй като мерките за COVID-19 покриваха всички останали респираторни заболявания, добави той.

„Имаше някои податки, че може би ще е малко по-интензивна епидемията, основно от Южното полукълбо – Австралия и Нова Зеландия. От САЩ съобщават за малко по-рано начало на грипната епидемия в Северна Америка, но за момента не виждам нещо по-драматично, нещо различно или по-тежко протичане. Вероятно ще бъде една нормална епидемия“, обясни доцентът.

По думите му у нас се появиха вече първите грипни изолации, но през други години е имало повече случаи. Сега не са толкова интензивни. Като всички вируси грипът се разпространява много лесно. Очаква се ускоряване на процеса. Краят на януари и първата седмица на февруари се очаква пикът на епидемията. Кунчев каза още, че и сега може да се имунизираме срещу грип.

„Очакванията ни към коронавируса засега поне се оправдават. Той се развива по път, който му осигурява това да остане жив и да се разпространява. Това е целта на всеки микроорганизъм“, заяви Кунчев.

„Коронавирусът избра не първият начин – да бъде много тежък, да умират хора и ние да вземаме строги хора срещу него, а този, който му осигурява предимство – да протича по-леко, да се предава от човек на човек, да си циркулира в обществото и ние да боледуваме, но това да не води до толкова тежки последици – нито медицински, нито социални“, добави той.

„Излязоха 4-5 нови щама на варианта Омикрон и всичките вървят по посочения път – предават се много лесно, но не предизвикват тежко протичане на заболяването и висока смъртност. Всъщност започва да прилича на нормалните респираторни вируси, с които се срещаме всяка зима“, каза още доц. Ангел Кунчев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране