20.05.2023 | 12:03
Таки, Къро и Трактора продължават да определят живота ни. Това трябва да спре
Възможно е академик Денков да промени състава на кабинета си, прогнозира депутатът Ивайло Мирчев

“Въпреки че сме 2023-а година, все още когато стане дума за съдебна система, рязко в нея влизат имена и прякори от 90-те – Ами, Таки, Къро, Трактора. Това трябва да престане, заяви по БНТ депутатът от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“.

„Когато осъществим истинска реформа на съдебната система, няма да е възможно един премиер да дава плажовете на Черноморието на бившите си шефове от някоя борческа групировка“, допълни той.

Икономически, политически и откровено престъпни кръгове, инсталирали главния прокурор Иван Гешев, днес вече искат да го махнат, каза Мирчев и напомни, че именно неговата политическа сила е флагманът на истинска реформа в прокуратурата и съдебната система години наред. Според депутата единствено тази реформа би попречила на олигархични и криминални представители да продължат да диктуват обществено-политическия дневен ред в България.

Представителят на ръководството на “Да, България” подчерта, че той и съмишлениците му са се противопоставяли на Иван Гешев още преди назначаването му. Мирчев попита реторично защо главният прокурор е затрил делото КТБ, както и защо години наред бави разследването за аферата в Барселона и прословутата къща там.

“Ние винаги сме били последователни и не сме кадрували в прокуратурата и съдебната система. Искаме минимум нивото на Румъния, където има над 100 депутати, 20 министри, двама премиери и трима евродепутати в затвора. В България за три години Гешев не хвана нито един депутат или министър в прегрешение”, каза още Мирчев.

Мирчев отхвърли хипотезите за евентуално „отлюспване“ на депутати в подкрепа на кабинета „Габриел“ или отсъствие от зала, за да се намали кворума при гласуването на първия мандат.

Няма как да има тайно гласуване на кабинета „Габриел“. Винаги преди подобни гласувания започват слухове – едни няма да влязат, други били купени, но политическата цена, която ще бъде платена от политическата сила, която се опита да направи подобно нещо, ще е толкова висока, че не вярвам такова нещо да се случи, каза той.

Депутатът потвърди, че ПП-ДБ ще спази обещанието си да не подкрепи първия мандат на ГЕРБ, тъкмо защото с него не могат да се осъществят реални реформи. Вместо това, обединението ще търси успешна формула за реализация на втория мандат, с който да се постигне спешна конституционна реформа на прокуратурата, влизане в Шенген и еврозоната и истинска промяна в България.

Мирчев подчерта, че правителството с втория мандат трябва да има експертен характер и да е равноотдалечено от подкрепилите го политически сили.

“Възможно е академик Денков да предложи кабинет с променен състав. Ние от “Да, България” имаме решение за правителство с експертен характер и това не е случайно. В тази сложна обстановка политическо правителство не е най-добрият вариант. Единствената възможност е да поставим приоритетите си, да направим реформите и правителството да даде на парламента необходимото политическо време да ги извърши”, заключи Мирчев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране