06.09.2024 | 17:34
Таки-Маки-Мулти: “Златният паркинг” при Видин се оказа свързан с “Минстрой” на Вълканов
Шофьор на "Минстрой Холдинг" е собственик на паркинга. Той беше експресно уволнен от носителя на орден "Стара планина"

Турция и Гърция искат да заобиколят България за транспорта на стоки. Причината – хаос по границата и рекет над шофьорите на т.нар буферни паркинги. Българското правителство се събуди и прати ДАНС и НАП да провери паркингите. Отдавна се знае, че този бизнес се контролира от престъпни босове с прякори Таки и Ами, не без политическа протекция. Съвместно разследване на BIRD и Лабораторията за разследващи репортажи IRL – Скопие разкрива, че собствеността на паркинга във Видин води към “Минстрой Холдинг” на олигарха Николай Вълканов.

Горанчо Цветковски – актуален собственик на скандалния паркинг при Дунав мост 2, е шофьор в “Минстрой Холдинг” в Северна Македония. Предишните собственици на паркинга са свързани с Размиг Чакърян – Ами, доверено лице на наркобоса Христофорос Аманатидис – Таки. Този факт е важен, защото документира връзката между актуални фигури на българския ъндърграунд и “първопроходците” на българската мафия, за които се счита, че са запазили сериозни политически контакти и влияние.

Ако Цветковски не е нечие подставено лице, то той е доста състоятелен. Шофьорът от Пробищип е инвестирал 500 000 лв., за да купи фирмата, която е придобила земята за паркинга до границата във Видин. След това е вложил още пари за асфалтиране, съоръжения и служители, за да развие сериозен бизнес там.

Шофьорът от Пробищип Горанчо Цветковски инвестира 500 000 лв., за да купи фирмата с паркинга.

От “Минстрой” обясниха, че не знаели какво прави предприемчивия им служител в свободното си време, но след като научили от журналистите, веднага го уволнили. Остава неясно откъде един обикновен шофьор е взел парите, за да придобие, изгради и стопанисва паркинга, който сега е проверяван от ДАНС и НАП.

Таки-Маки и Мулти

Христофорос Аманатидис – Таки придоби световна слава като съратник на издирваната от ФБР криптокралица Ружа Игнатова. Разследване на BBC и BIRD разкри многобройните бизнес връзки между двамата, а в полицейска справка, публикувана от BIRD се твърди, че Таки е поръчал убийството на Ружа на яхта в Йонийско море.

В България Таки е считан за изключително влиятелен престъпен бос. В миналото той беше обявен за издирване чрез Интерпол заради трафик на наркотици и се укриваше в ОАЕ. Впоследствие Аманатидис мистериозно изчезна като обвиняем от делото срещу “бандата на Чуковете” и беше свален от издирване. Стигна се до правния абсурд в съдебно решение да е записано, че Таки е създал организирана престъпна група, но не е обвинен за това.

Добре документирана е връзката на Таки с Размиг Чакърян – Ами, който е бивш собственик на фирмите, опериращи на границата. След като името му нашумя в журналистически разкрития, Чакърян прехвърли контрола на дружествата на подставени лица. Но връзката му с паркингите, включително и този във Видин, е проследима през бизнес съдружия.

На първа линия: Размиг Чакърян – Ами вляво и Христофорос Аманатидис – Таки вдясно. Непосредствено до Таки е Красимир Каменов – Къро

Собственикът на “Минстрой” проф. д-р Николай Вълканов е важна фигура в “Мултигруп” на Илия Павлов, квалифицирана в американските дипломатически доклади като “доайен на българската организирана престъпност”. Павлов стана жертва на поръчково убийство през 2003 г. Вицепрезидентът на “Мултигруп” Николай Вълканов оцеля, придоби академични титли, бизнесът му се разрасна, а политическите му връзки и влияние го поставят в категорията на местните олигарси.

Вълканов е известен със солидните си политически контакти най-вече с партията ДПС. Преди години негова фирма изплати на почетния председател на ДПС Ахмед Доган един милион лева хонорар за съмнителни консултации по хидрогеология. Разкритията за този хонорар предизвикаха публичен скандал и парламентарни проверки.

Николай Вълканов вляво с Ахмед Доган и Илия Павлов.

Връзките на ДПС с “Мултигруп” не са само по линия на Вълканов. Актуалният съпредседател на ДПС Делян Пеевски, санкциониран от САЩ по закона “Магнитски”, е бил в близкото обкръжение на Илия Павлов. Но за разлика от Пеевски, шефът на “Минстрой” може да се похвали и с добри връзки с президента Румен Радев, с когото Пеевски е на нож. Преди две години Въланов беше тайно предложен, а впоследствие удостоен с висше държавно отличие.

Николай Вълканов вторият отляво с президента Румен Радев в центъра на церемония по награждаване с държавни отличия през 2023 г.

Проф. Вълканов е много добре приет и от властите в Северна Македония, където холдингът му държи минни концесии.  Българската компания “Минстрой” е собственик на местната фирма “Булмак 2016” ДООЕЛ, гр. Пробищип – концесионер на рудник “Злетово” и рудник “Тораница”.

Минстрой: Не знаехме какви ги върши Горанчо. Уволнихме го!

IRL потърси за коментар шофьорът-милионер Горанчо Цветковски, но той се оказа извън страната. BIRD направи опит да се свърже по телефона за коментар с Николай Вълканов, но той не отговори лично на обажданията. Впоследствие от негово име с BIRD се свърза негов служител – Ивица Йевтич. Той разказа, че Горанчо Цветковски е обикновен шофьор и работи в мината в Пробищип от 20 години.

“С какви пари е придобил тoзи паркинг?” – попита нашия репортер.

“Не знаем какво е правил извън работното си време” – отговори Йевтич. “Имаме хиляда работника, не можем да знаем всичките какво правят.”

След това колегите от IRL получиха от “Булмак 2016” писмен отговор, в който се потвърждава информацията, че Цветковски е работил като шофьор на фирмата. В писмото се твърди, че фирмата не е била в течение на бизнес инициативите в България на Горанчо Цветковски, и не поема отговорност за тях.

Нещо повече, шофьорът е уволнен с днешна дата за нарушения на договора му с компанията. В писмото се подчертава, че Цветковски не е бил на ръководни позиции, а е бил обикновен служител – шофьор на камиони и коли.

Така остава мистерия откъде този обикновен шофьор Горанчо е взел 500 000 лева, за да придобие фирмата в България, с какви средства е изградил паркинг за 600 тира и на какво се дължи влиянието му сред местните институции, които издадоха експресни разрешителни за строежа на паркинга и съдействат той да се пълни, въпреки броженията сред превозвачите. Както разкри разследване на Антикорупционния фонд, камионите са насочвани към паркинга на Горанчо от общински служители и официални пътни знаци, за които МВР отказа да поеме отговорност.

Download video

“Златен паркинг”, контрол на наркотрафика  и “черна точка” за България

Буферният паркинг за тежкотоварни камиони при Видин нашумя след оплаквания на транспортни фирми, че са принуждавани да го използват срещу солидно заплащане – 25 евро на ден за чужди камиони и 8 евро за български, докато изчакват ред за преминаване в Румъния по Дунав мост 2. Подобни паркинги, стопанисвани от свързани фирми, има на южната ни граница Капитан Андреево и на Дунав мост 1 при Русе.

Според бившия зам.-министър на земеделието Иван Христанов контролът върху тези паркинги и другия бизнес по границата – “златна локва” за дезинфекция на автомобили и “златна лаборатория” за контрол на вносните плодове и зеленчуци – е ключов за мрежите за наркотрафик. А разследване разкри връзки както с хора на Таки, така и с политически лица, гравитиращи около партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов.

След дълга съдебна сага държавата успя да си върне частично бизнеса с дезинфекцията и лабораторията. Остана нерешен проблемът с буферните паркинги, който дори се разрасна с нови инсталации на Дунав мост 1 и Дунав мост 2, на които шофьорите са принуждавани да чакат и които генерират внушителни приходи.

Дълго време властите си затваряха очите за проблема и отговаряха уклончиво на парламентарни въпроси от опозицията. Накрая скандалът придоби международно измерение. Турция и Гърция обявиха на среща на международната асоциация на превозвачите в Ташкент, че търсят нов транспортен коридор, за да заобиколят България, заради хаоса по границите. Правителството се зае с проблема като прати ДАНС и НАП да проверяват паркинга при Видин.

Видни видински връзки – бизнес, наркотрафик, голяма политика

Видинският паркинг се стопанисва от фирмата “Данубия Логистик Видин” ЕООД с  капитал 500 000 лв. Първоначално тя е собственост на “Паркинг Капитан Андреево” ЕООД, която на свой ред е еднолична собственост на “Рикуест” ООД. Тази фирма е специализирана в изграждане на паркинг системи и дори доставя автомати за билети за метрото. Тя е с двама управители и съдружници: Георги Евгениев Кърпачев (51.8%) и Юлиян Владиславов Иванов (48.2%).

Връзката с бизнеса на Размиг Чакърян се открива през съдружията на “Рикуест” с неговата фирма “Прогресив билдинг 2016” в два консорциума – “Интернейшънъл Бордър Тир Терминал” и “АЙ БИ ТИ ТИ”, в които Рикуест има 33%.

Разследване на в. Капитал открива връзка с Чакърян и през имотните сделки със земята, на която е изграден видинския паркинг. Тя е била собственост на фирмата “Интербейз“, а впоследствие е продадена на “Данубия Логистик Видин”. При първоначалното изкупуване на поземлените имоти от “Интербейз” като пълномощник на фирмата в нотариалните актове е посочен Борислав Карев.” От 2019 г. той е управител, а по-късно и собственик на фирмата “Пи.Еф.Си.

Това е фирмата, която стопанисваше “Златния гьол” – трап с дезинфекционна течност на входа на южната ни граница, който в продължение на години генерираше милионни приходи. “Пи.Еф.Си.” беше собственост на Светлана Каменова – бившата съпруга на Красимир Каменов – Къро, близък съратник на Таки, екзекутиран миналата година в Южна Африка заедно със съпругата си и двама служители.

Задругата на Таки и Къро обаче се разпада около две години преди убийството на Къро заради спорове за бизнес. Каменов се намираше в конфликт с бившата си съпруга и Размиг Чакърян – Ами, които се опитваха да го изтласкат от бизнеса му с паркинги.

Таки и бившата съпруга на Къро Светлана.

Известно е също, че Каменов е имал срещи в Швейцария и в Южна Африка с американски официални лица, пред които е направил важни разкрития за сенчестия бизнес на Таки, включително за връзката му с Ружа Игнатова и нейната съдба.

През Видин минава и връзката на Таки с върховете на българската политика. Негов доверен човек е видинският бизнесмен Константин Върбанов. Двамата са разследвани в Сейшелите по шумно дело за тероризъм и пране на пари. Установено е, че са пътували заедно до островната държава, а копия от паспортите им са открити в компютъра на главния обвиняем Мукеш Валабджи.

Върбанов е роден брат и съдружник в няколко фирми със зам.-председателката на българския парламент Росица Кирова от ГЕРБ. Самата тя в миналото е имала съдружие с косовския наркобос Исмет Османи. Засечени са и нейни имотни сделки с приближени на Таки.

Русенската връзка също е интересна. Там собствеността на паркинга се държи от фирми на известния фидуциар Емил Хърсев. Както разкри разследване на Капитал, именно в негови компании се оказа концентрирана съществена част от недвижимото имущество на криптокралицата Ружа Игнатова, малко преди тя да изчезне безследно, очевидно предупредена от българските власти за предстоящия ѝ арест по искане на немски прокурори.

Download video

Всички тези доказани връзки между гангстери, висши политици и привидно легитимен бизнес нагледно илюстрират крилатата фраза, че “в много държави има мафия, а в България мафията си има държава”. А докато “дипломатите” на мафията-държава шетат необезпокоявани и трупат богатство, европейска България търпи имиджови и икономически щети.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране