19.02.2023 | 11:11
Талибаните с ултиматум: България да накаже виновните за смъртта на мигрантите
Всеки един от мигрантите е дал по 7000 евро за прекарването само през българска територия

Министерството на външните работи на талибанското движение, което контролира Афганистан, призова българските власти да накажат виновните за смъртта на мигрантите от Афганистан. „Искаме всички международни организации и особено страната домакин да арестуват и поставят трафикантите в ръцете на закона“, казаха талибаните в изявление, разпространено до афганистанските медии в неделя, цитирано от „Интерфакс“ и РБК.

Телата на 18 нелегални мигранти от Афганистан, починали в резултат на задушаване, бяха открити в изоставен камион край село Локорско , недалеч от Околовръстния път на София. Вътре са били натоварени 52-ма мигранти от Афганистан, които са пътували към Великобритания, Германия и Франция. Те са били натъпкани в укритие, изградено в долната част на превозното средство под товара от дървен материал. Част от укритието не е било добре изолирано и изгорели газове от камиона са влизали в него. 34-имата полузадушени бяха хоспитализирани в различни лечебни заведения в столицата. Задържани бяха 7 човека.

В изявлението си Министерството на талибаните изразява съболезнованията си на семействата на жертвите и призовава хората да не се доверяват на измамници и контрабандисти.

Част от обвиняемите по случая са дали подробна информация за схемата пред разследващите. Това пък стана ясно от думите на Христо Кръстев, зам.-градски прокурор, казани по Нова тв. 

„Вчера бяха разпитани обвиняемите и част от тях дадоха подробни обяснения по повод престъпната схема, организацията, трафика на мигрантите от турската граница през България към Сърбия. Повечето неща ги знаехме и те се подкрепят от другите доказателства”, каза Кръстев. Той не пожела да влезе в детайли заради разследването.

В Бургас обаче днес ще бъде извършен следствен експеримент. По думите на прокурор Кръстев случаят е част от трансгранична престъпна дейност. А ръководителят е имал връзки в Турция и Сърбия. Разпитани са и мигрантите, които са в състояние за това. Те са разпознали част от лицата.

„Тайникът е бил за около 40 човека. Във въпросният ден, най-вероятно от алчност, са качили 52 човека”, каза Кръстев.

Продължава издирването на още един човек, издадена е европейска заповед на арест. Разследващите смятат, че е напуснал страната веднага след като е разбрал какво се е случило.

Трагедията се е случила основно заради алчност и глупост. Това пък каза следователят от Националната следствена служба Мариан Маринов по Би Ти Ви . Той е един от разследващия екип и е разпитвал един от арестуваните. Следователят обясни, че става дума за изпълнители и че организаторите все още не са ясни.

Следователят обясни, че по разказ на единия от заловените, който и е получил най-млаката сума за участието си в превоза, става дума за бригада, която е монтирала тайниците в камиона. Една от причините за смъртта на мгрантите е непрофесионално направената вентилация.

Маринов обясни, че неграмотността при изработката на клетките е довело да гибелта на хората. „Тайниците са направени от много добри материали. Целта е била неутрализиране на термокамерите по границите. Ние сме задържали така наречените “мулета”. Водещата причина е алчността. Другите причини са глупостта и неграмотността. В такава клетка не може да се напъхат 26 души. Тя е много здрава и няма как да я разбият. А са се ритали, за да се опитат да излязат“, каза още Маринов.

Той разказа и че по сега известното, всеки от мигрантите е дал по 7000 евро и то само за прекарването на територията на България.

„Водачите не са знаели, че хората загиват. Тези хора са си броили минутите си. 7 часа са преседели. Това е нечовешко. Трагедията за оцелелите е, че са се прегръщали със своите мъртви другари. Едно от лицата твърди, че е дал 7 хил. евро, за да бъде превозен до Германия.“, заяви Мариан Маринов.

Междувременно стана ясно, че спокойно е преминала нощта за пострадалите мигранти, настанени в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”. Само един от мъжете продължава да е под интензивно 24-часово наблюдение и лечение. Другият вече е преместен в токсикологията на „Пирогов“, съобщиха от лечебното заведение. Така общо 5 мъже и едно непълнолетно момче са настанени в токсикологията. Дежурният лекар съобщава за подобрение в общото състояние на пациентите. Изключение прави само пациентът в реанимация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране