05.10.2024 | 16:35
Тарифата за купен глас стигна 300 лeва
Над 150 лихвари подписаха предупредителни протоколи в МВР, че няма да търгуват с изборния вот

Тарифата за купен глас на предстоящите на 27 октомври извънредни парламентарни избори е достигнала 300 лева, като в някои случаи брокерите вербуват гласоподаватели с безплатни дърва и стоки от първа необходимост, научи „Уикенд“ от свой полицейски източник.

Заради постъпващите сигнали в цялата страна за масова подготовка за купуване на гласове от няколко партийни централи, служебният вътрешен министър Атанас Илков вече е разпоредил на полицейските началници в областните градове да бъдат привиквани собственици на дружества за бързи кредити и заложни къщи.

Според запознати, нелегалните лихвари и търговците на дрога са най-големите брокери на изборни гласове, като обичайната практика е да бъдат отписвани лихви по бързи кредити срещу ангажимент за пускане на „правилната“ бюлетина. Дилърите на дрога също са използвани за покупка на гласове, като предоставят безплатно доза наркотици за всеки, който е готов да гласува за посочената от наркопласьора политическа партия. За да не стават грешки и за да бъде проследен купения глас, нелегалните лихвари и търговци на дрога получават указания за преференции за даден кандидат. „Ако някоя партия е вербувала трима лихвари, всеки получава преференциален номер за различен кандидат и накрая се пресмята кой каква работа е свършил“, разказва полицейски източник.

Според думите му, само за няколко дни над 150 нелегални лихвари в цялата страна са били привикани в полицията и заставени да подпишат предупредителни протоколи, че няма да се занимават с покупка на изборни гласове. В някои случаи ченгета са изисквали пълен списък на хората, взели заеми от фирми за бързи кредити, за да бъде установено впоследствие какъв процент от потребителите са гласували.
„Вече има арестувани 11 човека за изборна търговия

при проведените три специализирани полицейски акции в Бургас, Разград и Кюстендил. Предстоят още десетки акции на МВР в ромските махали в цяла България, където търговията с купен вот е най-мащабна“, разказва пред „Уикенд“ представител на МВР. Полицията ще профилактира и стотици, които в близкото минало са били задържани по подозрения за покупка на гласове.
„Таксата за купен глас вече стигна 300 лева, има сигнал и за опити за купуване на гласове чрез предоставяне на безплатни дърва за огрев. В малки населени места в ловешкия регион на тричленно семейство са обещавани 10 кубика безплатни дърва, ако се гласува за определена политическа партия“, разказва столичен криминалист. На последните парламентарни избори, проведени през лятото, таксата за купен глас беше двойно и дори тройно по-ниска.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране