06.06.2021 | 21:07
Тъщата на Министър Ботокс взе кетъринга на Александровска болница незаконно
498 млн.лв. потроши като директор на рутеща се болница бившият здравен министър

„През пролетта на миналата година, когато Александровската болница, както и всички ковид-болници, събираше дарения за респиратори и защитни облекла, работещите на първа линия медици са били изхранвани от фирмата на тъщата на тогавашния директор на болницата проф. д-р Костадин Ангелов (след това здравен министър и депутат от ГЕРБ). Плащани са по 8000 – 8500 лв. на седмица за кетъринг два пъти дневно. Това се е случило по договор с едноличния търговец, регистриран на името на майката на съпругата на Ангелов – Левски Спринт – Мариана Динекова.

Фирмата притежава ресторант до столичния стадион Герена. Едноличният търговец не е подавал документи в Търговския регистър от 2009 г., за да се знае актуалното му състояние – само заради този факт не е редно да бъде доставчик на държавната болница по закон и точно заради това печели без конкурс дотацията.
Изборът на Левски Спринт – Мариана Динекова за доставчик не е станал с конкурс или търг, както повелява законът. Договорът е сключен не директно с болницата, а с фондацията в обществена полза Направи добро – Александровска, учредена от болницата и поликлиниката на Александровска и представлявана от проф. Ангелов.

Проф. Ангелов не е изпълнил и законовото задължение да излезе от управата на фондацията на болницата, след като е станал министър, а след това и депутат.  Според годишния отчет за 2019 г. фондация Направи добро – Александровска е събрала 63 хил. лв. от дарения, при 80 хил. лв. предишната година”, пише Капитал.

За 2020 г., когато бяха супер огромните ковид-дарения и тъщата е изпълнявала поръчка данни няма.
„Директорът на болницата безспорно е лице, което попада в кръга на лицата, които следва да спазват ограниченията, свързани с конфликта на интереси, но Ангелов не е предприемал никакви действия по този договор в качеството си на директор на болницата”, добавя още едно заобикаляне на закон по казуса Капитал.

Ботокса си и признава, но незнайно защо прокуратурата и КПКОНПИ не го преследват: „Лично аз съдействах да намеря бързо такoва заведение с работеща кухня. Обърнах се за помощ към родителите на жената, с която живея на семейни начала. Те имат ресторант. Съгласиха се да изготвят меню за един ден, което да бъде предоставено на медиците в инфекциозната клиника. За проба. Персоналът остана удовлетворен от качеството на храната. Затова и фондацията реши да работи с този ресторант”.

Той, разбира се, не споменава, че по онова време заведенията бяха затворени под карантина, така че „помощта” на родата всъщност е спасила семейния бизнес. „По втория начин”. И то с парите от дарения за коронавирус към държавната болница. Източването, капка по капка, има и друго лице. Предишният директор проф. Димитър Буланов, който в момента е декан на Медицинския факултет на Медицинския университет и председател на борда на Александровска – същият борд, който подписва наведнъж 14 фиктивни протокола за разходване на над 30 млн.лв., след като е станал декан, е сключил и граждански договор с клиниката по обща хирургия, което може да се тълкува като конфликт на интереси, ако го е подписал сам като възложител или не го е подал като част от декларацията си.

Общо, за времето на управлението на проф. Ангелов, наричан в обществото Ботокса, от началото на 2013 г. до средата на 2020 г. са похарчени 444 995 000 лв. по официалните данни в Търговския регистър. Отделно, периодът приключва с натрупани 53 000 000 лв. задължения.   Общата сума е 498 480 000 лв.  Това са 5000 чисто нови линейки – над 10 пъти повече от наличните в София в момента.
Също са парите на българската култура за цял 4-годишен мандат, а на българския спорт – за повече от 20 години – над 5 олимпийски цикъла.

При всички тези огромни похарчени средства, отново показваме срутващите се здания – включително паметници на културата, в които се помещава болницата.

Средната лекарска заплата в нея е 1200 лв. бруто или около 900 лв. нето по официални данни.
За управленските умения на бившия министър, безстрастно – цифром, говори и сумата на загубите, натрупани под ръководството на проф. Ангелов – Ботокса: – 65 304 000 лв.  Това са над 650 линейки или над 650 спасени с операции в първокласни клиники в чужбина страдащи болни българи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране