23.06.2015 | 10:50
Татяна Дончева за Близнашки: Той се обича толкова, че чак се ревнува
Пеевски и Доган са знаковите лица на ДПС

“Всеки политик си решава в кой отбор да играе. С оглед на това в кой отбор играе и защо, публиката го харесва, или не. Или го харесва част от публиката, или го мрази. Не можеш да играеш за всеки.”

Така лидерката на “Движение 21” Татяна Дончева коментира решението на бившия служебен премиер Георги Близнашки да стане съветник, препоръчан от ДПС. Тя бе гост на “Тази сутрин” по БТВ. Водещият Антон Хекимян изтъкна, че според проф. Близнашки, не трябва да се слага знак за равенство между ДПС и Делян Пеевски.

“Това си е негово разбиране, пък какво вижда публиката е друга работа. Това си е негово разбиране, защото така му отърва. Господин Близнашки е отдавна в цирка, за да знае плюсовете и минусите на всяко политическо действие,” отговори Дончева. “Катарзис ли е това?” попита Хекимян. “Какъв катарзис, моля ви се, само самолюбие. Както се казва,  той се обича толкова, че чак се ревнува,” отвърна в типичния си стил тя.

Дончева даде друг пример –  за “флирта на ДПС с генералитета”. Според нея, няколко български генерали са направили “нелоша” политическа кариера, като временно са се заиграли с ДПС, до степен да бъдат кандидати за депутати. “Последният беше последният шефът на генералния щаб ген. Симеонов. Това не ви ли притеснява? Аз знам, че един човек да стане депутат на една партия предполага предходни отношения, и силно ме притеснява това,” каза Дончева.

Антон Хекимян обърна  я попита дали слага равенство между Пеевски и ДПС. “Между Делян Пеевски и Доган слагам, значи и ДПС. Не слагам равенство между турския етнос и ДПС. Защото Делян Пеевски, Доган, са знаковите лица на ДПС,” отговори твърдо тя.

Разговорът се насочи към етническото напрежение от последните дни. “Ние имаме проблем с ромския етнос, този проблем е отдавна и се задълбочава. Това е проблем, който външно се изразява в една пропаст между българи и роми и в една все по-голяма и ожесточена неприязън. Ние трябва да решим, ние, българите, понеже сме повече, предполага се, и предполага се по-умни, така, по етнос с история,  ние трябва да решим заедно ли ще живеем. Ако няма да живеем заедно, има няколко възможности – да ги изгоним, да ги изпарим във въздуха, не знам. Но ако ще живеем заедно, трябва да видим какво  изисква нашето съвместно съжителство. То при всички случаи не предполага, не допуска възможност едни групи българи, които смятат, че се борят за българщината, да ступат едно семейство роми на автобусна спирка,” обясни Дончева.

Според нея, ромите трябва да бъдат вкарани в училище, дори и насила, да бъдат образовани, да им се намерят работни места. “Истината е, че Брюксел и европейската политика ни вкараха в това. Ние имахме къде къде по-добра система за отношение с роми, къде къде по-здрави принципи, че те трябва да работят, децата им трябва да ходят на училище,” смята Дончева

Според нея трябва да има образователен ценз за гласуване. “Не може неграмотни хора да бъдат лашкани по избори като бакалски колички,” заяви лидерката на “Движение 21”.

Дончева коментира и положението в МВР, като отбеляза, че не е супервайзор на министър Румяна Бъчварова, но проблемите в полицията идват от това, че никой не се движи в кариерата според уменията си и постигнатото, а заради политически  позиции. “Професионалният капацитет на МВР по разкриване и разследване на престъпления отдавна е силно намален,” заключи тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране