03.10.2024 | 10:30
Те нямат нищо общо със случая!
Неволно полицейско разкритие доведе до разплитане на голяма схема за източване на милиони левове от държавния бюджет, с които тези дни да се купуват гласове

Описван като някаква екзотика, като едва ли не плод на не добре обмислено решение за лесни пари, арестът на директора на Разградския театър „Антон Страшимиров“ Левон Манукян е всъщност неволно полицейско разкритие на голяма схема за източване на милиони левове от държавния бюджет, с които тези дни да се купуват гласове.

Неволно, защото нито полицаите пратени на място, нито техните шефове, нито в МВР са знаели, че полученият в полицията в Пловдив сигнал може да доведе именно до разплитане на въпросната схема. Иначе случаят със сигурност щеше да бъде смачкан още в зародиш, Манукян щеше да продължава да се къпе в овациите на почитатели и никой нищо нямаше да разбере.

Опит всичко да бъде потулено пак имаше, защото арестът на Манукян и останалите от заверата – сред които е човекът, когото органите на властта упорито се опитват да ни втълпят, че бил неин мозък, ай ти специалистът Петко Писков, е извършен още в четвъртък. Оттогава и МВР, и прокуратурата, и Министерството на културата, и това на финансите мълчаха с надеждата всичко да се смачка. Но малшанс за тях бе, че задържаните са откарани в пловдивски арест, случаят е от компетенцията на местните окръжни прокуратура и съд, а в града под тепетата има достатъчно любопитни журналисти, които успяват все пак да разкрият, че има извършени арести. Така историята, макар и извадена от скандалния политически контекст, изведнъж придобива публичност, и въпреки, че почти всички медии – или от неосъзнаване какво се случва, или поради факта, че работят в руслото на някоя всеизвестна партия, – да я описаха в стилистиката на „един там, нещо си там, някъде там“.

А историята е следната. През лятото министърът на културата Найден Тодоров, който вече няколко пъти се фръцва да се оправдава като гузен негонен бягал, че няма нищо, ама нищо общо с Борисов, назначава Левон и други едни зрънца на различни места из поверените му ведомства в страната. В определен ден, който им е посочен предварително, тези зрънца се активират като подписват заповеди за назначаване на огромни бройки хора, нямащи нищо общо нито с театъра, нито с музиката, нито с изкуството или културата, на работа във въпросните поверени им ведомства.

На името на тези хора са издадени дебитни карти, по които ще им се превеждат заплати. Те са с едни и същи пинове, за да може после парите от повечето карти да бъдат лесно теглени от един и същи човек. Все пак някои от картите са раздадени и на лицата, на които са издадени.

Само за месец бюджетът на тези няколко културни ведомства в страната, а освен разградския театър, в схемата още е например и смолянският, набъбват от стотина хиляди лева на с по милион отгоре. Сумата е толкова впечатляваща, че финансовият министър Людмила Петкова, която също гузно негонено се разграничи от Борисов, трябва да е изпаднала в умопомрачение, за да одобри подобни разходи.

Огромната част от тези дебитни карти са били в ръцете на каскадьора на свободна практика Атанас Георгиев от Перник. Той е изтеглил голяма част от сумите, но е трябвало да обиколи и останалите хора, които също са получили карти по тази схема, за да му се отчетат. Хонорарът за тях са били социалните осигуровки, с които се облажват покрай фиктивните си назначения.

Двама от картодържателите, след като са разбрали, че изведнъж са се сдобили с по 30 бона, не се стърпели и ги изхарчили набързо – единият в казино, другият – да покрие стари борчове. В един момент обаче са осъзнали, че след като вече няма как да предадат парите на каскадьора, може да бъдат пребити или направо убити, са отишли в полицията и са подали сигнал срещу него. Така оперативните полицаи, отишли да проверят сигнала, извършват арести преди министърът на вътрешните работи Атанас Илков, който също не пропусна да издекламира, че не е човек на Борисов, да успее да разпореди случаят да не се работи и да не се докладва в прокуратурата.

Също неосъзнал с каква история се заема, и преди главният прокурар Борислав Сарафов, който твърдо не е човек на Борисов, да му разпореди да я смачка, пловдивският прокурор Галин Гавраилов поема случая.

Ай ти специалистът, каскадьорът, на който двамата, подали сигнала, е трябвало да отчетат вече похарчените пари, както и назначилият ги фиктивно Манукян са арестувани. Има образувано предварително производство. Но до понеделник МВР, прокуратурата, културното и финансовото министерства, всички до едно нямащи абсолютно нищо общо с Борисов, мълчат като пукали. Най-вероятно са се надявали във вторник съдът в Пловдив, в едно от десетките незабелязани от никой дела, да пусне арестантите. А след това министри и главен прокурор вече знаят как подобна история да се скрие под килима или в някое дълбоко чекмедже. Това обяснява и защо министър Тодоров уволни Манукян чак в понеделник, когато пловдивските журналисти разкриха ареста, а не в четвъртък, когато той е бил извършен.

Това че пловдивските журналисти все пак надушиха арестите и в понеделник ги оповестиха обаче въобще не означава, че някои всеизвестни партии с фамозни лидери няма да успеят пак да смачкат историята. Правили са го десетки пъти. Още повече че, дори и формално извън властта, те продължават да контролират повечето министри, прокуратурата, ДАНС, много съдии и мнозинството членове на Висшия съдебен съвет.

Само един Манукян си знае как се е съгласил да участва в подобна схема. Ако го е направил доброволно, трябва да са му обещали сериозни неща насреща. Ако е бил заставен, вероятно е имало с какво. Преди години, докато бе преподавател в музикално училище, няколко родители бяха написали колективно писмо до директорката му, в което описваха конкретни случаи на педофилия, разказани от техните деца ученици на Манукян. Тогава въпросната директорка потули историята и тя не стигна нито до МВР, нито до медиите. Но такива писмени документи имат способността да оцеляват във времето и дори да се надграждат с още данни, включително видео.

Божидар Божков, Фейсбук

1 коментар

  1. Адам каза:

    Идиоти…сър!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране