04.01.2023 | 15:11
ТЕЦ-ът на Доган дължи 40 млн. лв.
Почетният председател на ДПС отказва да плаща парите, "Булгаргаз" го съди

Държавната компания „Булгаргаз“ съди ТЕЦ „Варна“, собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, за реразплатени доставки на природен газ. Централата продължава да е вторият по големина длъжник на „Булгаргаз“. Задълженията на централата към държавния доставчик на природен газ са нараснали до 40 млн. лв. Това стана ясно днес от интервю пред БНТ на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Деница Златев.

За задълженията на ТЕЦ „Варна“ за използвани, но незаплатени количества природен газ, се разбра в края на 2021 г., когато тогавашното ръководство на „Булгаргаз“ спря доставките и запорира сметки на централата. Тогава цитираният дълг бе на стойност 25 млн. лв.

„Задълженията на ТЕЦ „Варна“ се натрупват във времето, не се покриват, а впечатлението е, че ТЕЦ-а има специален статут в българската енергетика. Властелинът на студения резерв ТЕЦ „Варна“ е не просто неефективна компания, но и в топ 3 на длъжниците на природен газ към държавата“, написа днес в профила си във Фейсбук депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев.

Той посочва, че още днес ще отправи парламентарен въпрос към министъра на енергетиката за задълженията на варненския ТЕЦ  и какви мерки са предприети милионите да бъдат платени.

Най-големият длъжник на „Булгаргаз“ остава „Топлофикация София“ с над 550 млн. лв., посочи още Деница Златева. Столичното парно има задължения и към БЕХ, с което общият им размер е 800 млн. лв. „Проблемът е хроничен и решението му е извън пределите на „Булгаргаз“, посочи Златева. Тя съобщи, че след разговори със Столичния общински съвет и ръководството на общинското дружество то е започнало да разплаща по-високи обеми на задълженията си през последните два месеца.

Въпреки тези проблеми и въпреки ниската норма на печалба „Булгаргаз“ ще приключи 2022 г. с положителна оперативна печалба, посочи Златева. Просрочените плащания към компанията от другите им контрагенти не били повече от 30 дни.

Междувременно от сайта на ТЕЦ Варна става ясно, че централата подготвя бъдещ инвестиционен проект за изграждане на възобновяем енергиен парк за зелена енергия на територията на централата. Публикуване е решение на МОСВ от ноември 2022 г. МОСВ, с което се изисква ТЕЦ Варна да извърши екологична оценка, тъй като има вероятност да бъде оказано „значително отрицателно въздействие“ върху околната среда. Становището по екологичната оценка на РИОСВ Варна е задължително условие за последващото одобрение на плана за регулация и застрояване, посочва МОСВ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране