05.03.2023 | 20:48
ТЕЦ „Доган“ се е съгласил да плати над 40 млн. лева на държавата
Към момента "Булгаргаз" съди топлоцентралата във Варна заради натрупаните задължения

Държавната компания „Булгаргаз“ е готова да сключи споразумение с ТЕЦ „Варна“ на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за плащане на задължения в размер около 40 млн. лева и натрупаните лихви към тях. Това съобщи в ефира на bTV служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Към момента „Булгаргаз“ съди топлоцентралата на Доган заради натрупаните задължения. Изглежда, че държавата обаче ще търси извънсъдебно споразумение. ТЕЦ „Варна“ беше продадена от чешката компания ЧЕЗ на малката фирма „Сигда“ ООД през 2017 г. Тогава „Сигда“ е собственост на Данаил, Станислав и Ивелина Папазови. Няколко месеца по-късно мажоритарен дял от фирмата е придобит от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Министър Росен Христов каза още, че е сменил ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ заради доклади от службите за потенциални връзки с Русия и корупционни схеми. „В доклада се споменаваше името на Александър Николов, когото смених. Той сега е в списъка „Магнитски“, подчерта той. „Официално няма фирми, работили с АЕЦ „Козлодуй“, които да са собственост на тези лица. Фирмите, които сега работят с централата, са изградили компетенции и имат лицензи. Новите фирми са за периферни услуги. За годишния планов ремонт – няколко са фирмите в България“, каза още Христов.

По негови думи от Украйна има интерес за оборудването от АЕЦ „Белене“. Далеч сме от даване на оборудването. За „Белене“ трябва да се вземе решение на база на всички цифри и анализи. За момента няма такава готовност. Няма предложение от Украйна. Министърът им на енергетиката обясни, че имат проект за централа и ни питаха дали сме обмисляли продажба“, каза Христов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране