27.06.2021 | 15:33
ТЕЦ „Марица изток 2“ спира да издържа „Берое“
Тимът трябва да търси нов спонсор

Служебният премиер Стефан Янев потвърди, че държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ ще спре да издържа футболния клуб „Берое“ и тимът трябва да търси нов спонсор, но решението ще отнеме известно време.

Старозагорският тим е собственост на „ТЕЦ Марица-изток 2“ ЕАД от септември 2011 година. Преди десетина дни служебният министър на енергетиката Андрей Живков заговори за спиране на държавната издръжка на „Берое“, тъй като „не вижда основателна причина държавно дружество с големи загуби да финансира футболен клуб“.

„Това е въпрос, който съм оставил да се разгледа сериозно и да се намери начин как да се реагира, защото е добре футболните клубове да се самоиздържат. Друг е въпросът дали успяват в нашето съвремие и в нашата държава, така че вероятно за самия футболен клуб ще е проблем да си намери друг спонсор и търсенето на това решение ще отнеме известно време“, коментира премиерът Янев.

Служебният министър-председател обяви преди ден, че „ТЕЦ Марица Изток 2“ няма да спира, но ще работи на минимална мощност.

„Само държавата не може да помага. Мениджмънтът на централата трябва да търси пазарни принципи За две седмици или за два месеца не може да се намери решение. В Плана за възстановяване и устойчивост също ще търсим решение“, каза Янев.

През седмицата служебният премиер Стефан Янев започна поредици от срещи по енергийни теми, като защитата на интересите на битовите и индустриалните потребители на ток, както и нормалната работа на българската енергийна система.

„Всички сме чувствителни, когато продуктът на енергийната система се оценява в цени. Тези цени се отразяват както в ежедневието, така и по отношение на крайния продукт, който се произвежда от индустрията. Търсим баланс, търсим възможности. В тази връзка провеждаме и серия от срещи, за да намерим пресечната точка на интереси, така че едновременно консуматорите – и индустриални, и битови, да бъдат осигурени и задоволени от гледна точка на цена- качество, а така също енергийната система да работи функционално, без напрежение и без проблеми“, посочи Стефан Янев на среща с представители на бизнеса.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране