10.11.2020 | 0:36
Тръмп уволни шефа на Пентагона
За изпълняващ длъжността е назначен Кристофър Милър

Американският президент Доналд Тръмп е уволнил военния си министър Марк Еспър, като за изпълняващ длъжността назначава Кристофър Милър, досега директор на Националния център за борба с тероризма. Президентът съобщи новината в типичния си стил в „Туитър“.

За смяната на ключовия пост се говори усилено в последните дни. Разривът между Тръмп и Еспър обаче е от няколко месеца. През юни Еспър публично се обяви срещу мобилизацията на военни за овладяване на протестите срещу полицейското насилие и расизма в САЩ, и то няколко дни след като Тръмп заплаши да хвърли армията срещу протестиращите. Оттогава президентът си позволи няколко пъти публично да се подиграва на министъра си и да намеква, че ще го смени.

Друг конфликт между двамата възникна и когато Тръмп разпореди изтеглянето на хиляди военни от Германия, без да уведоми партньорите си в НАТО и ръководството на Пентагона. Президентът се противопостави и когато Еспър предложи да се преименуват военни бази, кръстени на генерали от Конфедерацията.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране