10.11.2020 | 0:36
Тръмп уволни шефа на Пентагона
За изпълняващ длъжността е назначен Кристофър Милър

Американският президент Доналд Тръмп е уволнил военния си министър Марк Еспър, като за изпълняващ длъжността назначава Кристофър Милър, досега директор на Националния център за борба с тероризма. Президентът съобщи новината в типичния си стил в „Туитър“.

За смяната на ключовия пост се говори усилено в последните дни. Разривът между Тръмп и Еспър обаче е от няколко месеца. През юни Еспър публично се обяви срещу мобилизацията на военни за овладяване на протестите срещу полицейското насилие и расизма в САЩ, и то няколко дни след като Тръмп заплаши да хвърли армията срещу протестиращите. Оттогава президентът си позволи няколко пъти публично да се подиграва на министъра си и да намеква, че ще го смени.

Друг конфликт между двамата възникна и когато Тръмп разпореди изтеглянето на хиляди военни от Германия, без да уведоми партньорите си в НАТО и ръководството на Пентагона. Президентът се противопостави и когато Еспър предложи да се преименуват военни бази, кръстени на генерали от Конфедерацията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране