02.08.2024 | 11:36
„Трейс Груп“ варварски унищожи и моста на Колю Фичето край Бяла
Строителите са променили напълно автентичния вид на съоръжението и са използвали бетон за укрепването му, което е абсолютно недопустимо.

Забележителният мост на Кольо Фичето край град Бяла, построен през 1865–1867 година и смятан за връх на възрожденското архитектурно и инженерно строителство, е превърнат в пълна бутафория и кич след завършената реставрация и консервация. Официалното му откриване предстои в края на август.

Реставрацията е осъществена от небезизвестната строителна компания „Трейс Груп Холд“, чиито работници съсипаха при ремонта в София жълтите павета и дори ги чупеха с чук. Поръчката за реконструкцията на моста на Колю Фичето над река Янтра край Бяла, област Русе, е за 10 милиона лева, а изпълнението предизвиква истински взрив от възмущение у местните хора и гостите на града.

Като истински вандали строителите са променили напълно автентичния вид на съоръжението и са използвали бетон за укрепването му, което е абсолютно недопустимо.

В нормална държава милиардерът от поръчки на всички власти проф. Николай Михайлов щеше да отговаря пред закона за строителните си безобразия

Проектът за реставрация е замислен още през 2014 г. и представлявал един лист с чертеж, изпълнен на софтуера „Архикат“. Виждали се по-скоро контури, така че проектът бил просто една скица, разказва местен жител пред сайта „Фактор“.

Общинският съвет в Бяла приема проекта безпроблемно, защото в него няма нито един човек с нужната компетенция. В случая е нарушено задължителното правило да се представят поне два проекта от отделни авторски колективи, тъй като каменният мост е обект с национално историческо и културно значение. Законът изисква и да се излъчи авторитетно жури от изтъкнати български архитекти, скулптори, реставратори. А след това да последва публично обсъждане.

Когато започва строителството, жителите на Бяла са шокирани, че се променя историческият дизайн на моста чрез нови бетонни елементи, но без да се спазват добрите европейски практики, като се оформят малките детайли.

Консервацията и реставрацията се извършва от ромска бригада без никакви познания. Основната им задача е да бетонират, а с пясъкоструй свалят историческите патиниращи моста слоеве. Специалисти обясняват, че те се образуват и са в процес на стареене още от началото на неговото строителство. Варовикът, особено от русенските кариери, се характеризира с тези патиниращи слоеве, които се дължат на свързването на калция с азота във въздуха. Тази химична реакция създава тънка ципичка, която е тъмна на цвят и е по-изявена в дълбочините на формите, а златистите охри, с които се обагря камъкът, са следствие от окиса на желязото в него. Безкрайното нюансиране идва и от биологичната компонента – варовикът е дом на много дребни растителни видове, които се активират и са много красиви в пролетния и есенния сезон. Но цялата тази естествена красота, създавана с години, вече я няма. Камъкът, с който е изграден мостът, сега изглежда като ощавен. Това, което поколения българи познават, вече не съществува.

Мостът е изцяло променен композиционно и визуално, заради което автентичният вид на този забележителен паметник не само че не е запазен и съхранен за поколенията, но е напълно унищожен.

Досега темата не е била коментирана нито от Министерството на културата, нито от Националния институт за паметниците на културата. Няма становище и от гилдията на архитектите и строителите.

Най-скандалното е, че „Трейс Груп“, която по непонятни причини продължава да печели най-апетитните строителни и обществени поръчки, за пореден път унищожава културно исторически обект, при това без да понесе никаква отговорност. Максимално й се налага нищожна глоба, която печелещата стотици милиони компания дори не разбира, че е платила. Преди да започне вакханалията над културно-исторически забележителности, компанията се прочу с лошото строителство на пътища. Заради „Трейс Груп Холд“ и използването на некачествен асфалт 20 души намериха смъртта си след катастрофа на автобус по пътя за Своге. Само чудо спаси столицата от кървав инцидент, след като пропадна участък от метрото в квартал „Хаджи Димитър“, строен от скандалната компания.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране