20.07.2022 | 19:39
Три украински дрона-камикадзета са атакували Запорожката АЕЦ
Мощността на бойните глави на дроновете е достигала килограми в тротилов еквивалент

Украински ударни безпилотни дронове са атакували атомната електроцентрала в Запорожие, съобщи в сряда Владимир Рогов, член на главния съвет на военно-гражданската администрация (ВАА) на региона.

„Ударните безпилотни дронове на терористите на Зеленски атакуваха атомната електроцентрала в Запорожие“, написа той в канала си в Telegram . Той обясни, че ударът е нанесен на територията на атомната централа. В същото време, както Рогов уточни пред ТАСС, със самата АЕЦ „всичко е наред“. Според него мощността на бойните глави на дроновете е достигала килограми в тротилов еквивалент.

Рогов каза, че реакторната част на Запорожката АЕЦ не е повредена, радиационният фон е нормален и системите на централата работят нормално. Системата, която контролира радиационния фон онлайн, проверява всички параметри и е показала, че няма изтичане на радиация.

По-късно в ефира на телевизионния канал Soloviev Live той добави: „Атомната електроцентрала продължава да работи както обикновено. Енергоблоковете не са ударени, но е показателно, като основната задача на удара е в хората да се всява страх. Той не изключи, че ракети от реактивни системи за залпов изстрел HIMARS, които Западът предостави на въоръжените сили на Украйна, могат да бъдат използвани за обстрел на атомни електроцентрали. „Запорожката АЕЦ е на преден план, тя се намира на брега на Днепър. От една страна – Енергодар, от друга – териториите, формално контролирани от режима на Зеленски – Никопол, Марганец и други населени места, те са буквално на два или на три километра.“ каза Рогов.

Запорожката АЕЦ е най-голямата в Европа и произвежда една четвърт от цялата електроенергия в Украйна, мощността й е около 6 хиляди мегавата, състои се от шест енергоблока. От 1996 г. Запорожката АЕЦ е отделно подразделение на националната компания за производство на ядрена енергия Енергоатом, контролирана от Украйна. През март 2022 г. съоръжението беше взето под контрол от руските сили. Сега АЕЦ работи на 70% от пълния си капацитет, тъй като има излишък от електроенергия, произведена в освободената територия на Запорожка област, в бъдеще се планира да се организира доставката на електроенергия за Крим.

2 коментара

  1. БайДън каза:

    Зеленият терорист е за затвора!

  2. БайДън каза:

    Време е на терориста зеленски да му резнат квитанциите! Този идиот провокира ядрена война.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране