25.03.2015 | 21:43
Трима синдици ще спасяват КТБ
До петък квесторите напускат банката

За броени часове Фондът за гарантиране на влоговете предложи, а Софийският градски съд назначи двама временни синдици в КТБ – главния секретар на Сметната палата Лазар Илиев и Росен Ангелчев от енергийното министерство.

Двамата имат важна мисия – да спасят и да върнат каквото могат от активите и имуществото на банката, вкл. и като искат от съда да разваля сделки. Междувременно премиерът Борисов обяви пред министрите си, че в понеделник ще има трето назначение. “Вече имаме синдици – двама като начало, след четири дни още един, и те ще тръгнат, за да отговорим на обществото именно по тези цесии, сделки, за които научаваме от медиите”, са думите на Борисов, цитирани в стенограмата от заседанието на МС. “Всичко е правено уж в рамките на закона, това казват квесторите, но именно сега синдиците ще ни дадат тази информация и ще защитим държавното имущество, защото ние сме дали като държава, заедно с фонда, заедно с всички, над 3.5 милиарда, към 17 часа вчера от фонда 3.544 милиарда лева са преведени на вложителите в КТБ, живи пари”, горещи се Борисов.

Временните синдици ще имат доста широки правомощия, които включват и наемането на разследваща фирма, която да проследи паричните потоци, изтекли от КТБ. Ако се представят добре, те могат да станат постоянен синдик, когато тръгне производството по фалита на банката, блокирано от жалбите за отнемането на лиценза й.

До петък квесторите Елена Костадинчева и Станислав Лютов трябва да въведат в положението новоназначените синдици, които имат интересни биографии и опит. Росен Ангелчев е бил помощник-синдик в “Минералбанк” през 2000-2001 г., работил е като главен юрисконсулт във фалиралите Частна земеделска и инвестиционна банка и Първа частна банка. От няколко месеца е в дирекция “Енергийна сигурност” в енергийното министерство, а преди това е бил началник на отдел “Ликвидация” в икономическото и зам.-шеф на борда на директорите на “ВМЗ-Сопот”. Работил е и в “Авиокомпания “Балкан” като главен юрисконсулт и като шеф на “Задгранични представителства”. Завършил е право в Московския институт по международни отношения. Бил е и секретен сътрудник на Държавна сигурност.

Лазар Илиев е главен секретар на Сметната палата. 8 години е работил в ЦКБ, 6 от които като член на управата и изпълнителен директор. Има 9 години като главен юрисконсулт в ПИБ, а освен това е бил в БНБ в управление “Правно”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране