27.02.2021 | 10:43
Тримата плувци, уличени с допинг, получиха мощна подкрепа от съотборниците си
Антъни Иванов, Екатерина Аврамова и още много от елита застанаха зад национали

Уличените в използването на забранен препарат трима плувци Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов получиха мощна подкрепа в социалните медии от елитните български състезатели в този спорт.

От федерацията по плуване обвиниха младите таланти, че те сами са взели забранения препарат станозолол, който се ползваше масово през 70-те и 80-те години на миналия век.

Тримата спортисти обаче отрекоха да са вземали нещо повече от хапчетата в чашката, давана им от треньора Кристиян Минковски или от лекаря на националния отбор Любомир Петров.

Един от най-големите ни таланти в плуването през последните години и съотборник на уличените Антъни Иванов написа със „Фейсбук“, че „ако трябва да вярва на някой, ще е на приятелите ми“. Той е национал по плуване и финалист от световни и европейски първенства. През последните две години тренира в САЩ. В „Инстаграм“ 21-годишният Иванов организира онлайн среща с набедените съотборници и заяви, че ги подкрепя. Той обеща следващата седмица да коментира скандала, тъй като в момента е фокусиран над състезанията, които му предстоят.

Тримата плувци получиха подкрепа и от 17-годишния си съотборник Йосиф Миладинов. Той  влезе в историята на плуването ни, като първият българин преминал границата от 49 сек на 100 м свободен стил.

Участничката в две олимпиади и автор на над 90 поправки на републикански рекорди за България и Турция Екатерина Аврамова също защити момчетата. В социалните мрежи пред свои последователи тя каза, че познава лично тримата уличени, а практиката за даване на хапчета в чаша от страна на Кристиян Минковски не се е променила от последния ѝ лагер с националния отбор през 2009 г.

„Некадърните хора са на високи позиции у нас и никой няма силата да се изправи и да им каже, че съсипват не само спортисти, а и живота на хората. Аз имах лошата участ да тренирам при Минковски. Той беше човекът, който за малко да ме откаже от спорта“, написа Аврамова.

„Приемам всичко това все едно се случва на мен! Нямаш друг избор и се доверяваш, доверяваш здравето, бъдещето и всяка една мечта! Някой от вас знае ли какво е да ти отнемат всичко, за което си се борил?“ – така започва публикацията на Диана Петкова, част от националния отбор по плуване, в социалните мрежи.

„Те нямат друг избор, освен да бъдат на лагер с месеци и да си пият добавките. Някои от нас дори нямаха право да тренират с личните си треньори, ако искаме да получаваме това, което заслужаваме!“, добавя още плувкинята, която в началото на годината реши да продължи образованието и кариерата си в университета Алабама в САЩ.

Диана Петкова организира и онлайн петиция в подкрепа на своите съотборници от националния отбор.

Добромира Иванова, чиито права бяха спрени през 2017 г. за четири години заради положителна допинг проба, заяви, че подкрепя Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов.

„Разбрахте как правят чистка в националния отбор по плуване, за да могат да нямат отделни разходи за хора, които са им ненужни. Ето така българският спорт заличава талантливи момчета като тях. Аз бях потърпевша по същия начин, защото предпочитат друг да е вместо мен. Стискам палци на тези момчета и знам, че те ще докажат невинността си“, заяви Иванова, която към момента на наказанието си имаше 4 поправки на национални рекорди.

Подкрепа за тримата уличени дойде и от националния рекордьор на 400 м свободен стил за юноши Йордан Янчев. „Има толкова неща, които не знаете, така че не бързайте да си давате изводи, че състезателите са приели умишлено тези забранени вещества“, написа той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране