20.05.2015 | 17:26
Цацаров вдигнал зверски скандал на колега във ВСС, крещял на Галина Карагьозова
Главният прокурор искал факти, а не анонимни сигнали

Главният прокурор Сотир Цацаров вдигна зверски скандал на своя колега във Висшия съдебен съвет (ВСС) Галина Карагьозова по време на избора на шеф на Великотърновския апелативен съд. Обвинител №1 се разкрещя по повод поставения от Карагьозова въпрос за постъпил в съвета анонимен сигнал, който засяга един от двамата претенденти за позицията – съдия Янко Янев. В крайна сметка той беше избран за шеф на съда, въпреки че волята на ВСС отново не изглеждаше формирана особено прозрачно.

Процедурата по избор вървеше спокойно до последните изказвания на членовете на ВСС, които предшестват самото гласуване. Карагьозова използва правото си да припомни, че срещу Янко Янев е постъпил във ВСС анонимен сигнал, в който се цитира решение на Комисията за разкриване на конфликта на интереси от 2013 година.

С решението на комисията се установява, че жената, с която съдия Янев живее, и нейната сестра са били в конфликт на интереси, когато са заемали позицията на съдебни секретари в районния съд в Дряново през 2010 година. Самият Янев не е бил уличен в подобно закононарушение, тъй като е бил шеф на съда в Дряново до 2008 година.

При припомнянето на тези факти Сотир Цацаров избухна: До тук ли стигнахме, г-жо Карагьозова? Айде да стигнем до данъчните му оценки… Нямам никакво съмнение в подхода ви към хората и в подхода ви на тази маса. Правили сте го преди, ще продължите да го правите занапред. Това е срамно”, развика се Цацаров, макар че не стана ясно какво срамно има в това ВСС да прави детайлна проверка на кандидатите за шефове в съдебната система.

“Ние избираме председател на апелативен съд, а вие ровите сестри, баби, районен съд Дряново… Да почнем да ровим и под юрганите на хората ли? Този подход ме кара да се срамувам, че съм на тази маса. Тук трябва да сме принципни”, каза на много висок тон главният прокурор. Сотир Цацаров не беше на “тази маса”, когато ВСС без никакви аргументи отхвърли кандидатура на Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд, тъй като отсъстваше от заседанието.

Галина Карагьозова се оправда, че ВСС не може да не се съобразява с решенията на Комисията за конфликта на интереси. “Трябва да ги оцапаме тия хора тука ли? Докладвайте факти, становището на комисията, а не анонимни сигнали. Това е срамно. Срамно е!”, прекъсна я Сотир Цацаров. Карагьозова му отвърна: “Наша задача е да проверяваме интегритета на магистратите. Това са факти. Затваряме си очите ли, това ли е политиката (на ВСС)?”, попита тя.

След избухването главният прокурор напусна за кратко пленарната зала на съвета, затръшвайки шумно вратата. Това не е първият скандал между двамата. Сотир Цацаров и преди си е позволявал да държи сметка на Галина Карагьозова за нейни изказвания в съвета.

В защита на позицията на главния прокурор се спусна Васил Петров. Той обясни, че пускането на анонимни сигнали дискредитира “мръснишки” съдия Янко Янев. Самият Петров дължи коментар пред широката публика за изтеглените спешно свои депозити от КТБ преди затварянето на банката, но такъв коментар все още не е даден.

После се намеси Светла Петкова, която каза, че на мястото на Галина Карагьозова би се срамувала да отваря думата за анонимни сигнали. Самата Светла Петкова без всякакъв свян обвини заместник-председателя на Върховния касационен съд Павлина Панова, че носи отговорност за лошия доклад на Брюксел от януари, само защото е наказателен съдия и шеф на Наказателната колегия в съда. В доклада имаше критика не към ВКС, а точно към Висшия съдебен съвет. Светла Петкова все още не се е извинила за изказването си, въпреки че извинение бе поискано от Съюза на съдиите в България с официално писмо.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране