21.09.2015 | 21:30
”Ципрас 2”: Подобрена версия или още от същото?
От 300-местния парламент - СИРИЗА печели 145 депутатски места, а „Нова демокрация” – 75

Гърците дадоха втори шанс на СИРИЗА и на лидера ѝ Алексис Ципрас, премиер на страната в условията на безпрецедентната финансова криза. Ще бъде ли кабинетът „Ципрас 2” подобрена версия на първия мандат, или не? И колко ще издържи – това вълнува анализаторите след победата на СИРИЗА .

Извън това, факт е, че радикалната левица спечели две битки на избори само в рамките на тази година. СИРИЗА е с цели 7 процента преднина пред вторите „Нова Демокрация”.  От 300-местния парламент – СИРИЗА печели 145 депутатски места, а „Нова демокрация” – 75. Тъй като 145 депутати не са достатъчни за съставяне на кабинет, и този път Ципрас се обърна не към друг, а към старите си политически партньори „Независими гърци”.

Бойкот на задължителния вот

Другото важно, което показаха тези предсрочни избори е големият процент на гърците, които не отидоха да пуснат бюлетина. В южната ни съседка гласуването е задължително, но не се налагат санкции. В противен случай над 40 процента от гърците трябваше да бъдат наказани заради вчерашния вот.  И този път социолозите не успяха да предвидят точно крайния изход на изборите. Противно на прогнозите, че СИРИЗА и „Нова демокрация” ще бъдат разделени от един-два процента, партията на Алексис Ципрас взе чувствителна преднина. Това е изненада номер едно, коментират политическите анализатори.

Изненада номер две – успехът на „Независими гърци” на Панос Каменос, чиято партия ще е коалиционен партньор на СИРИЗА. Преди изборите никой не очакваше те да прескочат трипроцентната бариера.

Ще ги бъде ли?

Евролидери също приветстваха победата. Други поставят под въпрос стабилността на коалицията.
Политически и стратегически Ципрас направи нещо, което заслужава възхищение. И след като беше принуден да подаде оставка, той започва новия си мандат в коалиция с крайнодясна популистка партия. Това не го разбирам”, коментира председателят на ЕП Мартин Шулц. Издигналата го Партия на европейските социалисти подкрепя ПАСОК.

Противниците на СИРИЗА са убедени, че в Гърция скоро ще има нови избори, тъй като парламентарното мнозинство няма да издържи дълго.  Според Йонис Аманатидис, бивш зам.-външен министър в предишния кабинет на Ципрас, коалицията ще е стабилна, защото е с единна позиция за уреждането на държавния дълг. Тази вечер Ципрас положи клетва като министър-председател. А още в сряда ще участва в евросрещата по миграционната политика.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране