18.07.2015 | 0:04
Ципрас уволни непокорните министри
С поста си се разделя най-големият противник на споразумението с кредиторите Панайотис Лафазанис

Гръцкият премиер Алексис Ципрас в петък късно вечерта отстрани непокорните министри от правителството си, които в сряда срещу четвъртък гласуваха против реформите, изисквани от международните кредитори в замяна на спасителната сделка, съобщи “Ройтерс”.

Ципрас успя все пак да си осигури подкрепата на парламента за споразумението с кредиторите след инфарктни обсъждания. Това обаче раздели СИРИЗА на два лагера. Формално парламентарната група е цяла, защото депутатите, гласували с “не”, отказват да напуснат парламента, а и премиерът реши да не ги изключва. 39 депутатите от управляващата партия се противопоставиха на споразумението с международните кредитори.

Министърът на труда Панос Скурлетис ще замени министъра на енергетиката Панайотис Лафазанис, който е един от най-големите бунтовници в СИРИЗА. На мястото на Скулетис е назначен досегашният министър на административната реорганизация Йоргос Катругалос. Извън правителството се оказват и зам.-министрите на социалното осигуряване Димитрис Стратулис и зам.-министърът на отбраната Костас Исихос, които също се противопоставиха на споразумението с кредиторите. С рокадите “Независимите гърци” получават още едно място в кабинета – на зам.-министъра на социалното осигуряване. На поста на мястото на Стратулис беше назначен актьорът Павлос Хайкалис.

Трифон Александрис става заместник-министър на финансите на мястото на Надя Валавани, която подаде оставка по-рано тази седмица. Кристофър Вернардакис ще стане зам. военен министър, а една от законотворците на СИРИЗА Олга Геровасили ще е правителственият говорител. Очаква се новите членове на кабинета да се закълнат в събота.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране