20.01.2023 | 11:49
„Цирк Борисов“: Моля структурите на ГЕРБ да ми разрешат коалиция с БСП
Вождът праща писма до местните организации да падне забраната за съюз с червените

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов исторически съобщи, че още днес ще прати писма до структурите на партията си с искане да падне забраната, въведена на неин конгрес ГЕРБ да не се коалира с БСП. „Още днес пращам писмата тази забрана да падне“, заяви той след лидерската среща в Народното събрание, свирена от соцшефката Корнелия Нинова. На поканата, освен Борисов, се отзоваха и лидерите на ДПС и на „Български възход“

Решението си Борисов обяви след реверанс пред Нинова на самото рандеву, в който заяви, че БСП вече не била същата и че се радвал как социалистите отказвали да поставят червени линии.

Той намекна, че сега няма как да декларира подкрепа към Столетницата в лицето на Нинова за изпълнение на третия мандат за съставяне на редовен кабинет, връчен й от президента Румен Радев, но че след новите предсрочни парламентарни избори това изглежда напълно постижимо.

Стига въпросната забрана на самата ГЕРБ да падне.

Корнелия Нинова се съгласи с прогнозата на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, че страната отново е изправена пред предсрочни парламентарни избори, след като лидерската среща между нея, Бойко Борисов, Карадайъ и председателя на „Български възход“ за съставянето на правителство в рамките на 48-ия парламент не се увенча с успех. ГЕРБ отказа подкрепа за третия мандат, връчен на Нинова от президента Румен Радев.

„Работещ парламент с плаващи мнозинства е политически нестабилна конструкция. Вие не сте в залата и не знаете как често се налага да спираме работата на НС, за да обсъждаме за минути“, обърна се Нинова към Борисов.

И му обясни, че всъщност неприсъстващите днес на рандевуто лидери на „Продължаваме промяната“ и Демократична България искали да преговарят с БСП, но не и във формата заедно с ГЕРБ. „Те не искат да говорят с Вас, г-н Борисов“, каза му директно в очите Нинова, учудена, че именно ПП в лицето на Кирил Петков и Асен Василев системно канели лидера на ГЕРБ на дебат преди предишния парламентарен вот.

„Знаете, че ние с вас имаме дълги битки, сигурно първо от мен сте чули „модела ГЕРБ“, спорили сме дълги години. И питате с какво моделът Радев е по-различен?

По-различен е, защото ние водехме битките на терена на парламентарната република тук, въпреки че не идвахте много често. А сега сме изправени пред друга опасност – парламентарната република се руши чрез постоянните служебни правителство и едноличното управление на президента“, оплака се Нинова на Борисов от някогашния си фаворит за „Дондуков“ 2.

Нашата отговорност е да я спасим и разговорите между партиите да се водят тук, в НС. Да върнем правенето на политика, където му е мястото, колкото и да се караме и колкото и да сме различни, каза още тя.

А към ДПС Нинова се обърна с похвала, че Движението било последователно в политиката. И го подкрепи, че съдебната реформа не бива да опира до кадруване. „Народът няма да е удовлетворен, ако не види решение за бързо и справедливо правосъдие, а не просто имитация на реформа със смяна на личностите на върха“.

Шефката на социалситите обърна внимание и на експозето на Стефан Янев, като напомни, че проблемите на хората и решаването им минава единствено и само през приемането на нов бюджет.

„Е, след всичко казано днес, явно отиваме към избори и оставяме страната поне до юни-юли без бюджет“, въздъхна Нинова.

Тя уточни, че тепърва ще прецени след заседание на Изпълнителното си бюро дали да влезе в преговори с ДБ и ПП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране