08.01.2021 | 1:42
Цирк! Гласуването за „Мъж на годината“ е спряно след отказа на Мутафчийски и Мангъров да участват
Мутафчийски оттегли номинацията си, Мангъров: Това да не е порно, че да си мерим мъжествеността?

Гласуването в класацията на Дарик радио „Мъж на годината“ беше спряно в четвъртък, след като по-рано двама от номинираните претенденти ген. Венцислав Мутафчийски и инфекциониста Атанас Мангъров се възпротивиха от включването им в класацията.

Председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски обяви сутринта, че е останал неприятно изненадан от номинацията си в класацията на Дарик радио „Мъж на годината“ и е поискал да бъде изваден от нея. Той обяви това в отговор на журналистически въпрос как приема номинацията в класацията, където бе сложен да се състезава с инфекциониста Атанас Мангъров, с когото са идеологически опоненти по темата за коронавируса.

Мутафчийски обяви, че въпросът вече не актуален, тъй като веднага щом е разбрал за номинацията си се е обадил на шефа на радиото Радосвет Радев и е настоял тя да бъде оттеглена.

Освен Мутафчийски и Мангъров, за приза „Мъж на годината“ са номинирани Стефан и Максим Иванови – баща и син, които поставиха световен рекорд като прекосиха Атлантическия океан с изработената от тях лодка.

Самият Мангъров също не одобрява номинацията си, стана ясно от негов лаконичен коментар пред Dir.bg в четвъртък. „Какво значи „Мъж на годината“, първо? По какво ще мерим мъжествеността – по дължина, по дебелина, по какво… Това са пълни глупости. Това да не е порно, че да си мерим мъжествеността. Айде, моля ви се…“, каза Мангъров.

Попитан дали думите му означават, че ще се оттегли подобно на Мутафчийски, той каза: „Какво да продължа, да си мери дължината на моята мъжественост или големината на еди какво. Не се излагайте повече.“

Класацията „Мъж на годината“ се провежда още от 1990 година. През годините призът са получавали политици, спортисти, хора на изкуството.

Мъже на годината са били още експремиерите Филип Димитров (1991) и Иван Костов (1998), бившите кметове на София Стефан Софиянски (1995) и Бойко Борисов (2006). Сред отличените спортисти са Емил Костадинов (1993), Христо Стоичков (1994), Веселин Топалов, Пламен Константинов, Димитър Бербатов и други.

Шоуменът Слави Трифонов е отличен през 2001.

Тази година заради пандемията от коронавирус изборът на номинирани очевидно е паднал върху представители на медицинското съсловие, но пренасянето на конфликта между Мутафчийски и Мангъров в класацията явно не се харесва и на двамата.

По-късно организаторът Дарик радио обяви на сайта на конкурса, че считано от днес гласуването е преустановено, а решението кой да бъде „Мъж на годината“ за 2020 година ще бъде взето от „Академията Мъж на годината“ и обявено на церемония през месец март тази година.

Дарик радио е официален организатор на конкурса „Мъж на годината“ от 2008 година. Преди това от 1990 г. то се организира от списание „Клуб М“.

19-членната „Академия Мъж на годината“, в която са включени журналисти на Дарик радио, избираща кои да бъдат тримата номинирани за титлата „Мъж на годината“, определи като претенденти за 2020 година генерал-майор Венцислав Мутафчийски, доцент Атанас Мангъров и екипната номинация на Стефан и Максим Иванови.

„Днес в редакцията на Дарик радио постъпи официална молба от генерал-майор Венцислав Мутафчийски. В нея се казва: „Всяка една номинация или награда е израз на висока оценка за проявен професионализъм в дадена област. В сферата на здравеопазването признанието никога не е индивидуално, защото нашата дейност е съвкупност от усилията на голям и сплотен екип.“

Съгласно регламента на провеждане на конкурса „Мъж на годината“, академията на Дарик радио е длъжна да се съобрази с молбата на един от претендентите за оттегляне на номинацията, съобщиха организаторите.

В историята на конкурса двама номинирани са подавали молба за оттегляне от процеса по лични причини – това са номинациите на главния прокурор Борис Велчев и на треньора на „Левски“ Станимир Стоилов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране