09.03.2016 | 0:01
Цирк в ГЕРБ: няма да спират избора на новата КЗК въпреки заръката на Борисов
Всичко, което е свързано като процедура, е изпълнено, заяви Цветан Цветанов

Въпреки заръката на премиера Бойко Борисов процедурата за избор на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да бъде прекратена или ГЕРБ да не участват в нея, във вторник лидерите на парламентарни групи от мнозинството решиха тя да продължи.

Нареждането на министър-председателя бе провокирано от отказа на депутатите от ДСБ и гражданската квота на Реформаторския блок (РБ) да участват в избора на КЗК, договорен според тях задкулисно между ГЕРБ, ДПС и депутатите от БДЦ на енергийния бос Христо Ковачки. Възложил съм да намерят законов начин ГЕРБ – или да прекратят процедурата, или да не участват, заяви Борисов в понеделник от Брюксел, допълвайки, че настоява депутатите му оттеглят кандидатурата на Росен Желязков за председател на антимонополната комисия.

Представители на ГЕРБ, с които Mediapool разговаря, заявиха във вторник сутринта, че по-късно вечерта или в сряда сутринта депутатите от групата ще решат как да изпълнят заръката на лидера си.

Изненадващо след близо час и половина заседание при председателя на парламента Цецка Цачева, на което присъстваха шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, заместникът му Красимир Велчев, Найден Зеленогорски (ДБГ), лидерът на СДС и икономически министър Божидар Лукарски, съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов (Патриотичен фронт) и Марияна Тодорова (АБВ), представителите на управляващите обявиха, че не възнамеряват да прекратяват процедурата.

“Всичко, което е свързано като процедура, е изпълнено”, заяви Цветан Цветанов. Бяха повикани и медиите, пред които коалиционните партньори на ГЕРБ се изредиха да обяснят, че според тях няма никакви нарушения на процедурата и няма никакви съмнения за задкулисни договорки, за каквито говори лидерът на ДСБ Радан Кънев.

“Мнозинството в РБ има свои кандидати за КЗК”, каза Найден Зеленогорски, имайки предвид ДБГ и СДС. Номинираният от РБ за член на КЗК Красимир Витанов е предложен от Лукарски, съгласувано с ГЕРБ и ДПС. Веднага след това Цветанов взе думата и обясни, че ГЕРБ не може да взема еднолични решения в управлението. От думите му стана ясно, че партията ще се съобрази с мнението на партньорите си.

“Разбира се, че ще разговарям и с премиера в по-късните часове. Сега ще запозная и парламентарната група с това, което са решили всички парламентарно представени групи, които подкрепят както правителството на Бойко Борисов, така също и всички министри, които са от съответните парламентарни групи”, допълни той.

Според Божидар Лукарски процедурата по номинациите е протекла по правилата и който е имал възражения, е могъл да ги направи, “включително и колеги от групата на РБ, които афишират, че са в опозиция. Които са направили такива предложения, те са били приети. Сега да коментират такива неща, ще е след дъжд качулка”.

Ако някой не харесва тези кандидати, да предложи други или да изрази отношението си при гласуването”, коментира и Красимир Каракачанов.

Мотивът на Борисов за спиране на процедурата или неучастие на ГЕРБ в нея беше да не изглежда, че ГЕРБ са с БСП и ДПС, а ДСБ – “морално чисти”. По думите му, с оттеглянето на ГЕРБ от процедурата ще “блесне цялата истина, че Радан Кънев обслужва БСП и ДПС.”

Според източници от ГЕРБ обаче е малко вероятно изборът на новия състав на ключовия регулатор да бъде оставен на случайността и управляващата партия да не може да го контролира.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране