15.05.2021 | 9:49
Цирк в „Панорама“! Йорданов: Млъкни, бе, пич! Дилов: Не ми говори така, по-възрастен съм от теб!
Тошко Йорданов: 3.5 млн. стоят зад нас, трябва да изчегъртаме цялата мръсотия на ГЕРБ

В размяна на остри реплики, подвиквания и обръщения като „пич“, „майка“ и пр. успяха да превърнат предаването „Панорама“ на БНТ зам.-председателят Тошко Йорданов и депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син. А водещият Бойко Василев му се наложи да напомня, че въпросите задава той.

Тошко Йорданов дори по едно време се обърна към Дилов на висок глас с думите: „Млъкни, бе, пич!“. В отговор Дилов-син помоли да не се обръща към него с „пич“, защото е най-малкото е по-възрастен от него. Отговорът на Йорданов бе с ироничното „Добре, г-н Дилов“.

„Изобщо не съжалявам, че прекратихме този парламент“, коментира в предаването Йорданов. Преди него Дилов бе казал, че му липсва разговорът за утрешния ден и предложи хамалите от партиите да се отделят на едно място да се разправят, а някакви по-умни хора да седнат да говорят за политики.

„За мажоритарния вот викаме – пичове, защо предлагате това, като знаете, че няма да стане? В този парламент нямаше идиот, който да не знаеше, че този парламент няма да издържи дълго. Мажоритарните избори трябва да се направят добре, трябва да има преброяване. Трябва да има 30 хил. души за един избирателен район, да се знае всяко семейство, всеки човек от всяка една улица. Да се каже, че това може да стане за един месец, това е е откровена дивотия“, отговори Йорданов пък на въпроса на Дилов-син защо „Има такъв народ“ не са подкрепили проекта на ГЕРБ, който въвеждаше мажоритарен избор на депутати.

„Не изпълнихте нито едно от обещанията си“, категоричен бе Дилов.

„Този парламент в конфигурацията, в която беше, беше ясно, че трябва да го прекратим. Миналите избори не бяха честни. Просто не бяха честни“, продължи Йорданов.

„Никой друг освен вас не го каза. Вие нямахте кампания, аз за разлика от вас бях на терен“, контрира го Дилов.

Кампанията ли е ходене на терен? И кампанията ли е ходене по избори, когато се дописват случайни граждани, когато шефът на комисията слага на хартиената бюлетина мокър печат? Ходил съм, снимал съм го, мога да изпратя видео, настоя Йорданов.

За предните избори заявихме, че с партиите от статуквото – БСП, ГЕРБ и ДПС няма да правим коалиции. Крайно време е партиите да изпълняват това, което са казали преди избори, коментира Йорданов.

Престанете да ни слагате в този кюп, настоя в този момент депутатът от БСП Крум Зарков, който цяла вечер се държа възпитано в студиото на БНТ за разлика от другите двама гости.

Вие си гласувахте заедно ан блок с тях и в този парламент, и в предишните. Заедно си гласувахте, когато Гешев и Лозан Панов трябваше да се изслушват в парламента, нападна Йорданов и социалистите.

Като входираме листите ще видите, отвърна Йорданов на въпрос ще бъде ли Трифонов депутат на следващите избори

Слави никога не е вземал решения еднолично. Когато става въпрос за юридически казус го решават юристите, финансистите – финансовите, каза още той.

На въпрос кой седи зад тях, Йорданов каза: Това са глупости. Кой? Някой олигарх. Това са най Бойко Борисов глупостите? Кой е този олигарх? Кой е стоял зад Слави Трофинов досега? Ами естествено, че не. Зад Слави Трифонов стоят хора, на които им е писнало от подобно упрявление на държавата, категоричен бе той.

Със сигурност всяко правителство различно от това на ГЕРБ е по-добро. Друг е въпросът, че правителството сега има 2 месеца, за да докаже, че върши работа. Не участваме там. Защо всички очакват, че трябва да имаме участие там. Като какви трябва да ходим за да искаме министри? Не участваме в тези мазни игри. Тази партия беше съдадена, защото политическата класа изхвърли референдума в кошчето. В 45-ия парламент го гледахме също, категоричен бе Йорданов.

С Дилов обаче се скараха подкрепили ли са наистина ГЕРБ идеята им субсидията за партиите да стане 1 лв. на действителен глас.

Защо не дойдохте да кажете – дайте ни 40 гласа, за да влезе. Така се прави в политиката. 25 човека от ГЕРБ го подкрепиха, каза Дилов.

Това, че само 25 човека се съобразиха с исканията на българските граждани, не е нещо, за което вашата партия трябва да се хвали, отвърна Йорданов.

От вас и ГЕРБ нищо не искам, настоя Йорданов.

Дилов пък не можа да отговори на въпроса дали скандали като този с бизнесмена Светослав Илчовски показвали лицето на управлението на Борисов. „За мен мачкането на бизнеса е като въпроса за свободата на словото. От 2 г. като включа телевизора няма някой, който да не се оплаква, че му липсва свободата на словото“, коментира той. Според него винаги щяло да има такива скандали. Този проблем бил голям, но не бил измислен от Борисов или Доган, който преди години в предаването на Слави Трифонов говорил за обръчите от фирми, припомни Дилов.

Не мисля, че трябват големи усилия, за да изложим президента, той дълго време не се произнесе за шпионския скандал и какво ли още не, каза още Дилов. Според него имало много неща, които Радев да направи, за да изясни своята външнополитическа линия, но не го направил.

Има един много ясен знак, по който ще се проличи. Много е интересно дали тези промени, които тръгнаха в МВР ще засегнат хората, които бяха ангажирани с разкриването на руския шпионски скандал. Ето, позволявам си да го кажа превантивно, а не след това да чакам да го използвам като аргумент срещу президнта Радев. Защото без съмнение БСП и президента Радев управляват този кабинет. Което също е една ирония, понеже БСП е трета политическа сила и някакси докато се наумуват умните – ГЕРБ и „Има такъв народ“, БСП получи кабинет, коментира Дилов.

Г-н Дилов няма никакво основание нито да обвинява президента Радев в каквито и да било грехове, нито да твърди, че този кабинет е на БСП и това е толкова очевидно, че се чудя как успява да го формулира в някаква кохерентна фраза, отвърна му Крум Зарков от БСП.

„Янаки Стоилов, например. Кохерентна фраза ли е“ настоя Дилов.

„Янаки Стоилов не е фраза, а е личност, с каквато вие не можете да се похвалите“, категоричен бе Зарков.

В момента се опитвате с вашата партия да вкарвате конфликт, какъвто няма – за геостратегическата насоченост на страната, само и само да не се говори за това какво сте направили дотук. Сега сте станали евроатлантическа партия. А досега каква бяхте? И защо мислите президентът Радев каза за шпионския скандал следното – моля, тези, които са допуснали пропуск в сигурността на страната, да кажат какво се е случило, а това сте вие. Защо мислите, че президентът Радев трябва да прави като вас – да скача непрекъснато, за да доказва това, което е България. А България е страна член на ЕС. И престанете да ровите в тази жарава, защото не знаете какво може да излезе от нея. Вие си играете непрекъснато с огъня за някой друг процент и това наистина не ви прави чест, каза още Зарков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране