21.07.2022 | 11:27
ЦРУ: Не, Путин не е болен, твърде здрав е
Мeсеци наред американската пропаганда твърдеше, че президентът на Русия умира

Директорът на ЦРУ заяви, че няма данни Владимир Путин да е нестабилен или в лошо здравословно състояние. Такива спекулации все по-често се появяват в медиите за руския президент, който тази година навършва 70 години. Твърди се, че Путин страда от рак.

Но Уилям Бърнс е категоричен, че няма доказателства за това и се пошегува, че той изглежда „твърде здрав“, пише Би Би Си.

Коментарът му идва в момент, когато САЩ обяви, че ще предоставят на Украйна повече оръжия с далечен обсег на действие.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че военният фокус на Русия в Украйна вече не е „само“ изтокът, и намекна, че стратегията на Москва се е променила, след като Западът е снабдил Украйна с такива оръжия.

„Има много слухове за здравето на президента Путин и доколкото можем да кажем, той е напълно здрав“, заяви г-н Бърнс на Аспенския форум за сигурност в Колорадо. В отговор на смеха той добави, че това не е официална преценка на разузнаването.

Бърнс, който е работил като посланик в Москва, заяви, че е наблюдавал и работил с руския лидер повече от две десетилетия. Путин е „голям привърженик на контрола и сплашването“ и тези му качества са се затвърдили през последното десетилетие, когато кръгът на съветниците му се е свил, каза шефът на ЦРУ.

„Той е убеден, че съдбата му като руски лидер е да възстанови Русия като велика сила. Вярва, че ключът към това е да се създаде отново сфера на влияние в съседство с Русия, а това не може да стане без контрол над Украйна.“

През ноември Бърнс пътува до Москва, за да предупреди за сериозните последици от нахлуването в Украйна, след като САЩ са събрали разузнавателна информация за плановете на Русия. Но директорът на ЦРУ заяви, че си е тръгнал „по-обезпокоен, отколкото когато пристигнах“.

Плановете на руския президент се основават на „дълбоко погрешни предположения и някои реални илюзии, особено по отношение на Украйна и волята за съпротива“, каза Бърнс.

„Путин наистина вярва на реториката си. Чувал съм го да казва през годините, че Украйна не е истинска държава. Е, истинските държави се съпротивляват. И точно това направиха украинците.“

САЩ изчисляват, че руските жертви в Украйна досега са достигнали около 15 000 убити и вероятно 45 000 ранени. Според него украинските загуби са малко по-малки. Той добави, че сегашното съсредоточаване на руските сили в Донбас подсказва, че военните са научили тежки уроци.

Русия нахлу в Украйна през февруари, твърдейки невярно, че рускоезичните жители на източния украински регион Донбас са подложени на геноцид и трябва да бъдат освободени. Пет месеца по-късно Русия окупира части от източната и южната част на страната, но не успя да постигне първоначалната си цел да превземе Киев и оттогава твърди, че основната ѝ цел е освобождаването на Донбас. САЩ обвиниха Русия, че се готви да анексира части от Украйна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране