03.12.2019 | 23:20
Цветанов скочи на Борисов: Руското оръжие в Сърбия е заплаха за Балканите
Създават се предпоставки за потенциално внушаване от руска страна, че те са господстващата държава, прецени бившият зам.-председател на ГЕРБ

България трябва да ограничи доставките на руско военно оборудване за Сърбия през нашето въздушно пространство, защото така ще се гарантира сигурността на Балканите. Това заяви председателят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов, предаде БГНЕС.

Цветанов коментира информацията в медиите, че българското въздушно пространство се използва от Русия за доставка на бойни хеликоптери Ми-35 за Белград, а също така за транспортиране на най-съвременните зенитно-ракетни системи С-400, които в края на октомври участваха в съвместни сръбско-руски бойни учения.

„Трябва да имаме ясна позиция… Ние трябва да ограничаваме подобен подход, който има руската страна, и да гарантираме сигурността на нашия регион. С подобни учения, с подобна техника, която преминава през територията на България, винаги се създават предпоставки за потенциално внушаване от руска страна, че те са господстващата държава, която може да прави, каквото пожелае на Балканите“, подчерта Цветанов.

През октомври стана ясно, че България е разрешила на руски военно-транспортни самолети с оръжия за Сърбия да прелетят на въздушното ни пространство. Министерството на външните работи обясни, че първо е получило молба от Русия за полета, след което е влязло в контакт със Сърбия и е потвърдило крайния потребител на товара и целта, за която ще бъде използван. След това МВнР е съгласувало руското искане с военното министерство и Министерството на транспорта, които са го одобрили.

Той призова за по-активна роля на България и нейното правителство в Черноморския регион.

„С анексирането на Крим, със силата и доминиращата роля на руските военни на територията на Черноморския регион, се ограничава всякаква възможност за регионално партньорство и инициативи на всички държави членки. Точно затова НАТО, България и всички страни от региона трябва да бъдем много единни, координирани, за да можем да имаме възпиращата роля за тази агресивност на руската страна“, заяви Цветанов.

Той отбеляза, че Военноморският координационен център, който се предвижда да бъде създаден във Варна, ще има ключова роля.

„Посещението на българския премиер Бойко Борисов и разговорите му с президента Доналд Тръмп във Вашингтон, както и стратегическата рамка, ще ни дадат много повече сигурност, много повече възможност ние да бъдем част от оперативната съвместимост на държавите членки на НАТО“, каза бившият зам.-председател на ГЕРБ.

„С Координационния център във Варна ще можем да заемем мястото, което ни се полага като геостратегическо разположение в региона, защото към настоящия момент България малко отсъстваше от тази роля. Това беше иззето от Румъния“, подчерта Цветанов.

„Смятам, че с модернизацията на българската армия ставаме оперативно съвместими с армията на НАТО. Със закупуването на F-16 Блок 70 получаваме възможността да бъдем част от европейското семейство на F-16. Знаем, че нашите съседи в региона – Турция, Румъния и Гърция – са с подобно оборудване“, каза той.

Цветанов подчерта и значението на диверсификацията в областта на енергетиката. Според него тя е единственото противодействие на увеличаващото се руско влияние.

„Турски поток“ е изключително тревожен, защото минавайки през територията на България, „Газпром“ – респективно Русия, значително увеличава своето влияние. Истинската, реална диверсификация минава през интерконекторната връзка с Гърция, с възможности за тези платформи за втечнен газ, за които стана дума и при посещението на премиера в САЩ, за да можем да дадем реалната диверсификация. Така ще получим възможността за доставката на газ от много източници, които ще го предлагат на конкурентна цена. Това ще ни позволи да намерим най-доброто за българската икономика, потребители и, разбира се, за нашите партньори в Европа“, смята Цветанов.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране