17.11.2022 | 19:08
Цял град бе построен в Катар заради Мондиал 2022
Стадионът, около който бе изграден Лусаил, обаче ще затвори врати веднага след първенството

Един от гвоздеите в кандидатурата на Катар, с която през 2010 г. бе спечелено домакинството на Мондиал 2022, беше построяването на цял град, в който да е разположен един от основните стадиони на футболния турнир. Градът е Лусаил, а стадионът – „Лусаил Айконик Стейдиъм“, на който ще се изиграят 10 мача (най-много от всички останали). Става въпрос за 6 двубоя от груповата фаза, по един 1/8-финал, 1/4-финал и 1/2-финал, а за десерт – и финалът, пише вестник Сега.

Домакините до момента са похарчили над $200 млрд. по организацията на световното първенство, а това е 13 пъти повече в сравнение с разходите на Русия за турнира преди 4 години (около $15 млрд.). Някои експерти дори изчисляват, че Мондиал 2022 ще е по-скъп от всички досегашни 21 първенства, взети заедно.

Но това не са просто пари, пръснати от шейховете. Голяма част от обектите, изградени за шампионата, са част от проекта „Визия за Катар 2030“, който предвижда страната да стане една от най-модерните в света.

А Лусаил заема централна част от този проект. Градът, който е започнат през 2005 г. от нулата и напълно завършен преди около година, е вторият по големина в Катар след столицата Доха, намираща се на 23 км от него. Той е планиран за 500 000 души – 250 000 жители, около 200 000 служители в офиси и 50 000 обслужващ персонал.Още през 1903 г. там е била разположена резиденцията на шейх Джасим, главата на настоящата управляваща династия Ал Тани. Тогава на това място край Персийския залив е имало малко селище с петдесетина неголеми сгради, пристанище с два кораба и десетина лодки. Именно там е погребан и шейхът след смъртта му през 1913 г.

Мястото не е било забележително с нищо до 2005 г., когато е взето решение там да бъде изграден „Град на бъдещето“. И сега, когато идеята вече е факт, това става и първият град в историята на Катар, в който чужденци могат да имат свои недвижими имоти. Дадено е право да се вземат жилища под наем за срок от 99 години.

Лусаил може да се похвали, че е първият екоград, проектиран спрямо околната си среда.

Например охлаждането на сградите става с екологично чист и енергоефективен метод. За целта е създадена мрежа от подземни тунели със студена вода. Друга идея е градът да е достатъчно комфортен, за да събере специалисти в различни сфери от цял свят, които да дадат допълнителен импулс за развитието на Катар. Съответно да се диверсифицира икономиката на емирството и да се намали зависимостта на страната от износа на газ и нефт.

Лусаил е разделен на 19 тематични района – има такъв за развлечение, за голф, дори и цял квартал около „Лусаил Айконик Стейдиъм“. Пристанището пък вече е едно от най-големите в целия Персийски залив. Там са изградени още 4 изкуствени острова, 22 луксозни хотела, дълга крайбрежна улица, огромен парк…

„Ще създадем продукт, който да стане притегателно място за представители на всички националности и култури. Те ще могат да се наслаждават на Лусаил и да извлекат ползи от него“, заявява през 2005 г. ръководителят на проекта Насер ал Ансари.

Още през декември 2013 г. става ясно, че над 80% от имотите в града вече са изкупени „на зелено“, а през април 2018 г. бе обявено, че 80% от предвидените проекти вече са завършени.

„Искахме да построим съвременен, автономен град, който да бъде като продължение на Доха. Да създадем пространство, което да дава много възможности за почивка и развлечение“, разказва един от ръководителите на проекта – Фахад ал Джахамри.

Сред големите инфраструктурни проекти е и метро, което да свързва Лусаил с Доха. Има и новоизградена жп линия за скоростни влакове. Целта е да се минимизира изхвърлянето на вредни емисии в атмосферата. В тази насока в самия Лусаил е направена модерна трамвайна мрежа с 4 линии, 36 спирки и обща дължина 39 км.

В крайна сметка по време на Мондиал 2022 всичко трябва да е на топ ниво. „Лусаил ще бъде във фокуса на целия свят. Финалът ще се състои в деня, в който Катар чества националния си празник. Ние сме много въодушевени и искаме на направим най-красивото шоу на света“, допълва Фахад ал Джахамри.

Стадионът – красавец, но за кратко

Разбира се, във фокуса на вниманието ще е стадионът. Дизайнът на „Лусаил Айконик Стейдиъм“ (с 80 000 места) е вдъхновен от играта на светлината и сенките, характерен за традиционните катарски лампи. Фасадата е препратка към декоративните мотиви от различни съдове от златния век на изкуството в арабския свят.

Както стана ясно, тук ще се проведат най-много мачове от Мондиал 2022, включително и най-важният – финалът на 18 декември. Организаторите изтъкват, че при строителството са се опитвали да се придържат максимално към екологичните норми. Изразходвана е 40% по-малко вода в сравнение със строежите на други стадиони с подобен размер. Използвани са съвременни материали, които не пропускат прах, а покривът осигурява сянка, необходима за растежа на тревното покритие. Именно тази сянка позволява да се намали и натоварването на климатичната система на съоръжението.

Но „Лусаил Айконик Стейдиъм“ няма да има дълъг живот. След края на световното първенство там ще бъде извършена реконструкция, така че да бъде оставен двойно по-малък стадион (за 40 000 души). Останалата площ ще бъде преустроена за неспортни цели – там ще има жилища, болница, търговски център, заведения и дори училище. За да не се замърсява природата, всички демонтирани детайли ще бъдат пренасочени към места, където има нужда от подобрение на спортната си инфраструктура.

И така – стадионът в Лусаил, който бе официално открит през септември, вече очаква световното внимание за първия голям мач там. А той ще е на 22 ноември между Аржентина и Саудитска Арабия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране