16.03.2021 | 8:47
Цяла Европа спря „Астра Зенека“
Макрон отряза ваксината въпреки защитата на здравния си министър

Европейският съюз на практика замрази използването на коронавирсуната ваксина на Оксфордския университет и британско-шведската фармацевтична компания „АстраЗенека“. Последните три страни, които съобщиха, че вземат тази мярка, са Франция, Латвия и Португалия. Така най-големите държави и икономики в Съюза – Германия, Франция и Италия, вече са спрели временно да използват тази ваксина.

Причината – случаите на тромбози, някои с летален изход, при пациенти, които са били получили дози от препарата. Властите и на трите страни посочват, че суспендирането на британската ваксина е извънредно и превантивно – докато не бъдат изключени всякакви връзки на нежеланите реакции.

Сега цяла Европа гледа към Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). От нейната оценка зависи дали страните от ЕС, включително България, ще продължат да използват оксфордската ваксина.

Австралия и Мароко междувременно съобщиха, че продължават да я използват. По-рано „АстраЗенека“ в изявление посочи, че статистически случаите на тромбоза в света без използването на нейната ваксина са по-чести, отколкото с използването ѝ.

Европейският съюз имаше остри пререкания с ръководството на „АстраЗенека“, когато по-рано тази година компанията обяви, че поради производствени затруднения не може да достави в срок половината от договорените дози.

Френският президент Еманюуел Макрон обяви решението за временно прекратяване на имунизациите с препарата на среща с испанския министър-председател Педро Санчес. Ден по-рано Оливие Веиран, здравният министър на Макрон, защитаваше оксфордската ваксина, защото липсват научни доказателства, че тя не е безопасна.

„Като предпазна мярка временно спираме ваксинацията с ваксината на „Астра Зенека“, като се надяваме скоро да можем да възобновим имунизацията, ако ЕАЛ даде одобрение за това“, заяви Макрон.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране