18.03.2015 | 18:24
Туристи убити при терористично нападение в Тунис
Убитите са от Полша, Италия, Германия и Испания

19 души, сред които 17 чужди туристи, бяха убити при нападение в музей в столицата на Тунис. Терористите взеха заложници, които бяха освободени при спецакция. Премиерът Хабиб Есид съобщи, че сред жертвите са туристи от Полша, Италия, Германия и Испания. Двете тунизийски жертви са полицай и чистачка.

При операцията на тунизийските сили за сигурност в музея „Бардо“ бяха убити двамата нападатели. Силите за сигурност издирват двама или трима техни съучастници.  Министърът на здравеопазването Саид Аиди заяви, че са ранени 38 души, сред които граждани на Франция, Южна Африка, Полша, Италия и Япония.

Нападателите са били въоръжени с автомати „Калашников“, заяви пред журналисти говорител на министерството на вътрешните работи на Тунис, цитиран от АФП и БТА. Те взели туристи за заложници, докато в парламента депутатите обсъждали антитерористичното законодателство, предаде Би Би Си.

По време на нападението в музея е имало около 100 души, но повечето били евакуирани, а антитерористичните подразделения обкръжиха сградата.  Говорителят на българското МВнР Бетина Жотева съобщи, че категорично няма информация българи да са пострадали при нападението в Тунис, предаде „Фокус“.

Националният музей „Бардо“ е в съседство със сградата на тунизийския парламент, който беше евакуиран след нападението. Музеят е сред най-големите туристически атракции в Тунис. В него е представена историята на страната и са изложени едни от най-големите в света колекции от римски мозайки.

„За съжаление, нападението в Тунис показва на каква заплаха сме изложени в Европа, в Близкия изток и навсякъде по света“, заяви френският премиер Манюел Валс на пресконференция в Европейската комисия. Той съобщи, че във френското външно министерство в Париж кризисният щаб е приведен в пълна готовност. Валс отбеляза, че при нападението има загинали чужденци, сред които са били и туристи. Осъждаме най-решително това нападение, подкрепяме тунизийското правителство, заяви френският премиер.

ЕС обвини „Ислямска държава“

С днешното нападение в Тунис терористичната групировка „Ислямска държава“ още веднъж се прицелва в държавите и хората от Средиземноморието. Това заявява върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини по повод атентата срещу музея „Бардо“. Това подсилва решимостта ни да сътрудничим по-тясно с нашите партньори, за да се справим с терористичната заплаха, допълва тя.

Могерини отбелязва, че с външния министър на Тунис Тайеб Бакуш са обсъдили  вчера в Брюксел това общо предизвикателство.  ЕС е решен да използва всички средства, с които разполага, за да подкрепи изцяло Тунис в борбата с тероризма и за реформа на сектора на сигурността, както и за осигуряването на демократичен преход и икономически реформи в полза на местните хора, сред които на първо място са младежите, се посочва още в изявлението.

В края на декември м.г. критик на ислямистите бе избран за президент на Тунис. Светският кандидат – 88-годишният Беджи Каид Есебси победи на балотажа досегашния държавен глава – ислямиста Монсеф Марзуки.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране