03.02.2023 | 20:28
Турция към САЩ: Махнете мръсните си ръце от Турция!
Американските посолства управляват Европа

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу обвини САЩ, че управляват Европа, и ги призова да не предизвикват Турция с действията си.

„Всеки американски посланик се чуди как да навреди на Турция. Това е едно от най-големите нещастия на нашата страна през годините. Американските посланици събират другите посланици и им дават съвети. Те правят същото в Европа, американските посолства управляват Европа“, каза вътрешният министър.

„Те си мислеха, че могат да се месят и в Турция, но един човек развали играта им – това е президентът Реджеп Тайип Ердоган. Сега говоря на американския посланик и искам да му кажа, че знам точно на кои журналисти какви задачи е възлагал. Махнете мръсните си ръце от Турция, наясно съм какви стъпки сте предприели и как искате да разбуните Турция, заяви Сюлейман Сойлу.

В петък турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини няколко западни държави, които са затворили консулствата си в републиката заради заплахи за сигурността, че не спазват ангажиментите си към Алианса.

По-рано в турското външно министерство бяха извикани ръководителите на дипломатически мисии, включително на държавите, които са преустановили дейността на генералните си консулства (Белгия, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Швеция, Швейцария, Обединеното кралство и САЩ). Министерството на външните работи подчерта, че сигурността на всички дипломатически институции в Турция е гарантирана въз основа на международни споразумения. Вниманието на посланиците беше насочено и към необходимостта от сътрудничество в борбата с тероризма. Министерството на външните работи изтъкна, че подходът, прилаган от западните държави, обслужва интересите на терористичните организации.

Посланиците бяха извикани в Министерството на външните работи, след като Сойлу заяви, че редица западни държави са започнали „психологическа война“ срещу страната му, като са затворили дипломатически мисии под претекст за терористична заплаха, но без да представят никакви доказателства.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране