23.02.2023 | 11:25
Турция към САЩ: Върнете ни парите!
Анкара не е получила поръчаните F-35, за които е платила 1,4 млрд. долара

Турция очаква от САЩ връщане на 1,4 милиарда долара за покупката на изтребители от пето поколение F-35. Това бе заявено от турския външен министър Мевлют Чавушоглу при неотдавнашната визита на американския държавен секретар Антъни Блинкен, предаде БГНЕС.

Тогава Чавушоглу заяви, че Турция е превела средства за закупуването на изтребители от пето поколение F-35, но така и не ги е получила. „Бяхме извадени от тази програма. В същото време вече сме превели 1,4 млрд. долара. Връщането на тази сума е естествено очакване на Анкара. Очакваме скорошно решение“, заяви турският министър.

От своя страна държавният секретар на САЩ заяви, че от национален интерес и интерес в областта на сигурността на САЩ е модернизирането на F-16, с които Турция вече разполага, както и продажбата на нови изтребители на Анкара.

Турският външен министър заяви, че не приема обвързването на въпроса за закупуването на самолети F-16 от САЩ с определени условия и очаква всички санкции срещу Турция да бъдат отменени възможно най-скоро. „Турция ще избере друг път, ако Конгресът на САЩ постави условия за продажба на изтребители F-16“, заяви по-рано и говорителят на президента Ибрахим Калън. Искането на Турция за F-16 дойде, след като страната едностранно бе изключена от многонационалната програма за разработване на стелт изтребители от пето поколение F-35 на „Lockheed Martin“, същата компания, която разработва F-16.

Първоначално страната се присъедини към ръководената от САЩ програма с инвестиция от 1,4 млрд. долара, но през 2019 г. беше отстранена от Вашингтон, след като придоби от Русия системи за противоракетна отбрана С-400. Анкара е поръчала над 100 самолета F-35, а нейната отбранителна индустрия е виден играч в разработването и производството на изтребители. Вашингтон твърди, че придобитите зенитно-ракетни системи С-400 могат да бъдат използвани от Русия за тайно получаване на секретни данни за изтребителите F-35 и че те са несъвместими със системите на НАТО. Анкара, която закупи ракетната система, след като първоначално поиска „Пейтриътс“ от САЩ – система, която също която не получи – обаче настоява, че С-400 няма да бъдат интегрирани в системите на НАТО и няма да представляват заплаха за алианса.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране