04.05.2023 | 22:15
Турция откри 14,5 км тунел
Двутръбният тунел е най-дългият в Европа

Турция откри най-дългия тунел с две тръби в страната, който е един от малкото двутръбни тунели с подобен размер в света, съобщи информационният сайт „Хаберлер“.

Церемонията по въвеждането в експлоатация на тунела „Зигана“ в Понтийските планини, Североизточна Турция, се състоя в присъствието на президента Реджеп Тайип Ердоган в сряда.

С дългия 14.5 км тунел едночасовият маршрут между градовете Гюмюшхане и Трабзон ще бъде съкратен на 30 минути, а шофьорите ще пътуват по-удобно и с намален риск от инциденти.  Тунелът „Зигана“ е третият по дължина двутръбен пътен тунел в света. Той би бил най-дългият подобен тунел в Европа, ако бе построен в европейската част на Турция

„С този тунел между Трабзон и Гюмюшхане свързваме Черно море с историческия Път на коприната. Този тунел, който прави планината Зигана проходима, ще бъде един от символите на развитието на този наш регион“, каза Ердоган. Той обяви и бъдещи инвестиции в Трабзон.

В изказването си на церемонията по откриването на тунела, която се състоя само десетина дни преди президентските и парламентарни избори на 14 май, турският президент не пропусна възможността и за предизборна пропаганда.

„Внуците на Фатих (султан Мехмед II Завоевателя) ще дадат отговор на 14 май (датата на изборите). Съгражданите на мъченика Ерен Бюлбюл (15-годишен младеж от Трабзон, убит при сблъсъци между ПКК и турските сили за сигурност през 2017 г., бел.ред.) ще дадат отговор на 14 май на онези, които надуват платната си с подкрепата на терористичната организация“, каза Ердоган, очевидно визирайки подкрепата на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), обвинявана от правителството във връзки с терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), за кандидата на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране