19.11.2021 | 9:57
Турция привика посред нощ българския посланик
Анкара отрича да се меси в изборите у нас

Посланикът на България в Турция Ангел Чолаков е бил извикан на спешна среща в Министерството на външните работи на Турция късно снощи за разговори.

На срещата с посланик Чолаков турската страна е отхвърлила твърденията, че официални институции в страната се бъркат във вътрешните работи на България и пренасочват избирателите по време на българските избори. Това съобщи официалната телевизия в южната ни съседка – ТРТ.

Посланикът ни в Анкара Ангел Чолаков е бил привикан посред нощ на спешна среща в Министерството на външните работи на Турция

На срещата с българския посланик в Анкара, турската страна е изложила позиция, в която привикването на турската посланичка в българското Външно министерство и “поставянето на дневен ред на неоснователни твърдения от страна на българските институции било посрещнато с неразбиране”. Било посочено, че Анкара очаква с гласуването в Турция да не се злоупотребява в българската вътрешна политика. На посланик Чолаков, е била връчена нота, съобщи още ТРТ.

Градусът на дипломатическото напрежение между Анкара и София рязко се повиши вчера, след като турския посланик бе привикан във Външно министерство, а МВР шефът Бойко Рашков в прав текст обвини турските власти в намеса във вътрешните работи на страната ни.

„Някои факти във връзка с поведението на представителни органи на нашата съседка Турция може да се тълкуват като намеса във вътрешните работи на България. Турска телевизия излъчваше рекламен клип, в който се казва, че „тези избори са изключително важни и за Турция, както и, че има турчин – кандидат за президент на България“, коментира вчера Бойко Рашков.

Пред турското посолство в София пък вчера бе проведен протест, по време на който поддръжници на Румен Радев обстрелваха дипломатическата мисия с яйца и с домати.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране